20-02-2022

Kant-en-klare vaccinfabriek

BionTainer BioNTech
Het Duitse BioNTech heeft een mobiele vaccinfabriek ontwikkeld die is gemaakt van zeecontainers, de zogenaamde BioNtainers. Het bedrijf, dat samen met geneesmiddelenfabrikant Pfizer het meest gebruikte vaccin ter wereld ontwikkelde, gaat de vaccinfabriek naar Afrika sturen om daar de verspreiding van het COVID virus verder te helpen bestrijden.

De containerfabriek wordt ingezet om het mRNA vaccin in Afrika te produceren, waar ze zonder winstoogmerk verkocht worden. Hoewel BioNTech de modulaire fabriek in eerste instantie zelf zal opzetten, is het volgens de onderneming de bedoeling "de overdracht van know-how aan lokale partners voor te bereiden om een onafhankelijke exploitatie mogelijk te maken.’

De BioNtainer is later ook inzetbaar voor het indammen van andere ziekten zoals malaria of tuberculose.

Afgelopen woensdag is het prototype gepresenteerd aan de presidenten van Senegal, Ghana en Rwanda. BioNTech geeft aan dat er nog aan het project gewerkt. De eerste kant-en-klare vaccinfabriek kan in de tweede helft van dit jaar in Afrika aankomen. Daarna duurt het nog wel even voordat de productie van vaccins daadwerkelijk start.

Bron: Nederlands Dagblad