16-06-2020

Kite opent productiefaciliteit CAR T-celtherapie in Hoofddorp

Kite faciliteit Hoofddorp
Kite, onderdeel van Gilead, heeft vrijdag in Hoofddorp een nieuwe productiefaciliteit voor CAR T-celtherapie, geopend. De faciliteit richt zich op de productie van geïndividualiseerde CAR T-celtherapie voor patiënten met bepaalde typen bloedkanker.

Jaarlijks kunnen er 4.000 CAR T-celtherapieën geproduceerd worden. De productie van CAR T-celtherapie voor Europese behandelcentra zal gefaseerd opgeschaald worden. Dat maakte Kite bekend in een persbericht.

CAR T-celtherapie
CAR T-celtherapie is een therapie die op maat gemaakt wordt voor iedere patiënt. Na het isoleren van specifieke afweercellen uit het bloed van de patiënt, worden deze zo bewerkt dat ze na terugplaatsing in de patiënt de kankercellen kunnen herkennen en aanvallen.

Stap voorwaarts
‘Dit markeert een enorme stap voorwaarts in het proces om CAR T-celtherapie beschikbaar te kunnen maken voor Europese patiënten die hiervoor in aanmerking komen,’ zegt Louis van de Wiel, Site Head en Vice President Operations. Tot voor kort werden de cellen van elke individuele patiënt nog naar een productiefaciliteit in Los Angeles verzonden. Omdat het productieproces nu volledig in Nederland kan plaatsvinden, wordt de tijd die nodig is om patiënten te voorzien verkort.

Personalised medicine
‘Dit is een ontzettend mooie ontwikkeling. Juist voor deze groep kwetsbare patiënten, die vaak geen tijd te verliezen hebben’, zegt Carla Vos, hoofd Kennis & Beleid van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen. 'De CAR-T-cel therapie is een mooi voorbeeld van de nieuwe mogelijkheden die gepersonaliseerde medicatie voor patiënten kunnen brengen en fantastisch dat Nederland hierin nu een sleutelrol vervuld.’

Startschot
Hoe we deze innovaties van de eenentwintigste eeuw snel en verantwoord beschikbaar maken, vraagt om een kritische blik naar de huidige wetgeving en huidige beoordelings- en bekostigingssystematiek in Nederland, vindt Vos. ‘Laat de opening van deze faciliteit dan ook het startschot zijn om als overheid, artsen, verzekeraars, patiënten en farmaceutische bedrijven de handen ineen te slaan.’

Werkgelegenheid
De afgelopen twee jaar heeft Kite een 19.000 vierkante meter groot gebouw in Hoofddorp getransformeerd tot een hightech productiefaciliteit voor CAR T-celtherapie. Er werken inmiddels ruim 400 hooggekwalificeerde medewerkers, afkomstig uit meer dan twintig landen. Dit aantal zal oplopen tot 530 arbeidsplaatsen eind 2021.

Brochure VIG Cel- en gentherapie; kansen en knelpunten voor een nieuwe generatie geneesmiddelen

Verhaal Louisa die CAR-T-celtherapie onderging