22-11-2022

Klaar voor een gecoördineerde aanpak

Overhandiging EZK, minister Adriaansens
© Minister Adriaansens van Economische Zaken & Klimaat kreeg het eerste exemplaar van het AmCham-rapport
Een recent verschenen rapport laat zien dat de Nederlandse medtech en geneesmiddelenbedrijven belangrijke bijdragen leveren aan de Nederlandse economie en samenleving. De activiteiten dragen bovendien bij aan meerdere ambities van de regering op het gebied van economie, innovatie en duurzaamheid.

Minister van Economische Zaken & Klimaat Micky Adriaansens nam eerder dit jaar het eerste exemplaar in ontvangst van opdrachtgever van het rapport Amcham. Amcham vertegenwoordigt de Amerikaanse kamer van Koophandel in Nederland.

Plan van aanpak

Er zijn veel van de randvoorwaarden, plannen en initiatieven aanwezig in Nederland om uit te groeien tot een internationaal knooppunt voor geneesmiddelen ontwikkeling, zo staat in het rapport. Het is nu zaak om deze samen te brengen in een overkoepelend plan van aanpak. Andere landen zoals België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk lanceerden recent zulke plannen en plukken daar nu al de vruchten van.

Lange adem

Het rapport gaat specifiek in op de rol van multinationals. In het buitenland bleken juist deze bedrijven doorslaggevend voor het succes van hubs zoals Boston. Grote investeerders zoals Janssen en Philips trekken onderzoekers van over de hele wereld aan en hebben de lange adem die nodig is voor het opzetten van grootschalige samenwerkingen. Het rapport omschrijft de sector in Nederland als een slapende reus: de bijdrage aan de economie is groot, maar zou nog veel groter kunnen zijn. De health solution sector genereert 1% van het Nederlandse bruto nationaal product en 1,6% van de werkgelegenheid. Maar de ware potentie blijkt uit andere statistieken. Zo is Nederland na Duitsland de belangrijkste exporteur van medische hulpmiddelen in Europa. Ook kunnen wereldwijd slechts weinig landen tippen aan het aantal patentaanvragen dat de Nederlandse sector genereert. Deze potentie moet volgens Amcham met het juiste beleid verzilverd worden.

Download het rapport 'Let’s connect – and let’s do it now' in NL of EN