15-03-2022

Life Sciences & Health bedrijven belangrijk voor Nederlandse economie

Amgen bijeenkomst LSH
In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen organiseerden Amgen, Janssen en MSD drie bijeenkomsten. Politici, ondernemers en publieke organisaties gingen met elkaar in gesprek over de waarde van de Life Sciences en Health sector voor de economie, innovatie en werkgelegenheid.

[Foto: Laloes fotografie]
Afgelopen vrijdag organiseerde MSD de laatste editie van de drie stakeholderdialogen in Haarlem. Onder leiding van Hayke Veldman spraken verschillende gasten over de economische footprint van grote Life Sciences & Health-bedrijven in de metropoolregio Amsterdam. VVD Tweede Kamerlid Pim van Strien, en de Haarlemse wethouder Robbert Berkhout bespraken het groeipotentieel van de regio.

Wethouder Floor Roduner ging met voormalig special envoy vaccines Hans Schikan in gesprek over de impact van de komst van het Europese Medicijnagentschap EMA voor bedrijven in de regio. En tot slot besprak financieel directeur Frank Mattijssen (MSD) de grote impact van MSD op het MKB ecosysteem samen met Bruno Giebels van de Industriekring Haarlem.

Conclusie? Bedrijven in de Life Sciences & Health sector zoals MSD leveren een grote bijdrage aan de Nederlandse samenleving en economie. Niet alleen vanwege de directe werkgelegenheid, maar ook vanwege de intensieve samenwerking met het MKB rond MSD-vestigingen in Haarlem, Oss, Boxmeer en De Bilt.
Bekijk hier de after-movie voer de bijeenkomst.

Bijdrage R&D

Tijdens de bijeenkomst van 11 februari vanuit het Bio Science Park Leiden lag de focus op de nationale bijdrage aan Research & Development (R&D) in Nederland van biofarmaceutische bedrijven. Zo sprak Michel van Agthoven, Lead Janssen Campus Nederland, met CDA-Leiden lijsttrekker Julius Terpstra en VVD-Tweede Kamerlid Hatte van der Woude over de impact van R&D-investeringen op zowel de Nederlandse economie als de werkgelegenheid en het belang van de aanwezigheid van talent in Leiden. Janssen investeerde in 2020 € 499 miljoen in R&D en behoort daarmee tot de drie grootste private investeerders in innovatie in Nederland. Bekijk hier de after-movie over de bijeenkomst.

Hotspot Brabant

Op maandag 21 februari vond de tweede editie plaats in Breda, met als belangrijkste focus: Brabant als internationale hotspot voor de Life Sciences & Health sector. De helft van de totale Nederlandse productiewaarde van deze sector en een kwart van alle banen bevindt zich in deze regio - vooral biotech groeit stormachtig. Biotechbedrijf Amgen is een van de grootste werkgevers van Breda. Zij speelt een belangrijke rol in deze regio als specialist in logistiek en distributie van geneesmiddelen. Danielle IJkema, Executive Director Supply Chain van Amgen, sprak met CDA tweede kamerlid Mustafa Amhaouch over de specifieke rol van Amgen in het Brabantse ecosysteem. In de video wordt aangegeven wat de kracht is van de regio en hoe dit verder versterkt kan worden. Bekijk hieronder de after-movie over de bijeenkomst.

Schermafbeelding 2022 03 15 om 15 00 34

Op de foto: Stephanie ter Borg (Directeur REWIN West-Brabant) en Boaz Adank (Lijsttrekker VVD en Wethouder Economie in Breda) in gesprek met Edwin Hecker en side-kick Eva Overbeek.

Illustratief voor alle drie de bijeenkomsten was de gedeelde perceptie van de toegevoegde waarde van de Life Sciences & Health sector voor werkgelegenheid, R&D investeringen in Nederland en de kracht van samenwerking tussen alle partijen binnen het ecosysteem.