Net als voorgaande jaren geven de zorgverzekeraars aan dat ‘dure geneesmiddelen’ een van de redenen is voor de stijgende zorgpremie. 'Het is jammer dat de zorgverzekeraars de mythe van hoge medicijnprijzen in stand proberen te houden. Terwijl zij heel goed weten dat de kosten per pil al jaren dalen. De werkelijke reden zit hem in de sterke stijging van het aantal mensen dat een beroep doet op de gezondheidszorg,' zegt Gerard Schouw, directeur van de VIG.
CBS-cijfers
Eerder liet het CBS al weten dat de kosten voor medicijnen flink zijn gedaald, maar dat er een toename is van het aantal patiënten. In het rapport, dat gericht is op de periode van 2013 tot 2017, komt het CBS tot de volgende concrete bevindingen:
Prijzen dalen
De afgelopen jaren is veel gesproken over de hoge prijzen van medicijnen, die volgens sommigen de zorg moeilijker betaalbaar zouden maken. Ook de zorgverzekeraars wijzen daar nu weer op. Maar de prijzen van ziekenhuisgeneesmiddelen daalden in vier jaar fors. De gemiddelde uitgaven per patiënt voor specialistische geneesmiddelen daalden van € 11.270 naar € 8.160.
Meer patiënten geholpen
Het aantal patiënten dat ziekenhuisgeneesmiddelen gebruikt, steeg tussen 2013 en 2017 met ongeveer 25% per jaar. De hogere uitgaven voor medisch-specialistische zorg worden vooral veroorzaakt door de groei van het aantal patiënten dat behandeld wordt met specialistische medicijnen. ‘We helpen dus meer mensen, met betere medicijnen, voor minder geld per persoon’, zegt Schouw. ‘Dat betekent dat de kwaliteit van zorg verbeterd is, tegen verhoudingsgewijs lagere kosten.’
Oorzaak aanpakken
Volgens Schouw wordt het tijd dat Nederland op een andere manier naar gezondheidszorg gaat kijken als het de kosten in de hand wil houden. 'Leefstijl en preventie heeft grote positieve invloed op de gezondheid en de kosten blijkt telkens weer uit allerlei onderzoeken. En voor wie ziek wordt, moet er goede zorg zijn en goede geneesmiddelen. Laten we daar op inzetten,' zegt Schouw.