08-03-2019

MS-geneesmiddel Biogen nu beter bereikbaar

Biogen gaat een aanzienlijk deel van de aanschafkosten van Fampyra terugbetalen aan patiënten. Dat liet minister Bruins donderdag weten aan de Tweede Kamer. ‘Goed nieuws voor patiënten’, zegt Gerard Schouw, directeur Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen.

De nu afgesproken terugbetaling van Biogen voor het MS-geneesmiddel beslaat de periode 1 januari 2019 tot en met 31 augustus 2019. Patiënten hoeven door deze vergoeding voorlopig per vier weken geen € 128 maar € 50 euro te betalen. Daar komen nog wel btw en afleverkosten van de apotheek bij. Daarmee wordt het geneesmiddel beter bereikbaar voor patiënten. De terugbetalingsregeling is van toepassing op de groep patiënten die eerder ook in aanmerking kwam voor gratis verstrekking tussen april en december 2018.

Nog niet in pakket
Circa tweeduizend Nederlandse patiënten kregen de afgelopen jaren binnen een onderzoeksetting dit medicijn, met de werkzame stof fampridine. Het geneesmiddel kreeg in 2011 al een registratie van het European Medicines Agency (EMA), maar aangezien het Zorginstituut niet overtuigd is van de werkzaamheid, zit het in Nederland nog niet in het verzekerd pakket. Dat betekent dat patiënten het zelf moeten betalen.

Zes maanden
Biogen, neurologen en het Zorginstituut bekijken momenteel samen of op basis van de huidige data is te bepalen of de pakketwaardigheid is aan te tonen, voor een nauwkeurig omschreven groep patiënten. Dat duurt naar verwachting zes maanden. Minister Bruins noemt de tussenoplossing van Biogen ‘een goed voorbeeld van het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid’.

Restant
Als het Zorginstituut het geneesmiddel opneemt in het verzekerd pakket, betaalt Biogen ook de resterende eigen betaling terug aan alle patiënten. In dat geval krijgen zij dus alle aanschafkosten vergoed, behalve de btw en afleverkosten.

Niet op de plank
Deze afspraken zijn de uitkomst van gesprekken die minister Bruins van Medische Zorg de afgelopen weken voerde met Biogen. ‘Dit laat zien dat constructief overleg tussen overheid en geneesmiddelenbedrijven écht iets kan opleveren voor patiënten’, zegt Gerard Schouw. ‘Niemand heeft er iets aan als innovatieve geneesmiddelen op de plank blijven liggen vanwege een vergoedingskwestie. Snelle beschikbaarheid van goed werkende nieuwe medicijnen is daarom een van onze speerpunten.’

Bericht Rijksoverheid