29-10-2019

MSD breidt vaccin-activiteiten Haarlem uit

MSD breidt haar locatie in Haarlem uit met een laboratorium, koelmagazijn en drie productielijnen. Hiermee wil het geneesmiddelenbedrijf de levering van vaccins garanderen na de Brexit en tegemoet komen aan de toegenomen mondiale vraag naar vaccins.

MSD verpakt en verstuurt jaarlijks 80 miljoen doses vaccins vanuit Nederland naar meer dan 140 landen. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren flink toeneemt. Naast een nieuw laboratorium, bouwt het grootste geneesmiddelenbedrijf van Nederland een zogenoemde coldstore voor de gekoelde opslag van vaccins, met een capaciteit van 5.000 palletplaatsen. Verder breidt MSD het bestaande vaccingebouw uit en worden er drie nieuwe verpakkingslijnen opgestart. Dit biedt werk aan naar schatting tientallen extra medewerkers.

Brexit
Het bedrijf speelt met de uitbreiding in Haarlem ook in op de Brexit. Inmiddels is de capaciteit om vaccins voor de Europese markt te testen in Haarlem uitgebreid. Deze testen vonden eerder plaats in het Verenigd Koninkrijk. Met de nieuwe uitbreiding wordt deze capaciteit permanent. Naar verwachting zullen alle nieuwe faciliteiten in Haarlem begin 2021 operationeel zijn.

16 miljard
De uitbreidingen in Haarlem maken onderdeel uit van een omvangrijk investeringsprogramma van MSD om (productie)faciliteiten wereldwijd te verbeteren. In totaal investeert MSD hierin 16 miljard dollar. In Nederland wordt ook op de locaties van MSD in Oss en Boxmeer uitgebreid.