22-11-2019

MSD verdubbelt biotechproductie in Oss

MSD, het grootste geneesmiddelenbedrijf in Nederland, verdubbelt de komende jaren haar capaciteit voor biotechproductie in Oss. De uitbreiding is nodig vanwege de wereldwijd groeiende vraag naar behandelingen tegen diverse soorten kanker.

Oss is een van de belangrijkste productielocaties voor pembro of pembrolizumab, een immuuntherapie tegen kanker. Vanuit Oss is het bedrijf nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de het geneesmiddel en speelt dus nog steeds een belangrijke rol bij de biotechnologische productie. Immuuntherapie is een behandeling die ervoor zorgt dat het eigen afweersysteem kankercellen beter kan vernietigen.

16 miljard dollar
De investeringen in Oss maken deel uit van een omvangrijk programma van MSD om (productie)faciliteiten over de hele wereld te verbeteren. In totaal investeert MSD hier 16 miljard dollar in. Binnen Nederland wordt op dit moment op de locaties van MSD in Haarlem, Oss en in Boxmeer (diergezondheid) volop gebouwd. Hoeveel de investeringen in Oss bedragen is niet bekendgemaakt.

Productie
MSD maakt voor de productie van biologische geneesmiddelen gebruik van zoogdiercelkweek. De cellen worden gekweekt uit kleine ampullen van 1 milliliter tot reactoren van 22.000 liter en maken complexe eiwitten (de werkzame stoffen) die gebruikt worden voor immuuntherapie. Deze eiwitten moeten goed gezuiverd en gecontroleerd worden. Tijdens het productieproces worden biologische geneesmiddelen wel 250 maal getest. Dit maakt het productieproces van deze geneesmiddelen ingewikkeld en kostbaar.

Over MSD
MSD heeft momenteel 6.000 medewerkers in Nederland en is actief op het gebied van ontwikkeling, klinisch onderzoek, productie, verpakking en distributie. Bij MSD Biotech Oss zijn 450 mensen werkzaam.