14-06-2022

Nature levert sterk bewijs voor ‘Boston aan de Noordzee’

Schermafbeelding 2022 06 13 om 21 14 55
Het gerenommeerde tijdschrift Nature publiceerde afgelopen week de resultaten van een onderzoek naar het concurrentievermogen van biotech-sectoren in verschillende landen. In een ranking van 24 landen scoort Nederland een eervolle zesde plaats, hoger dan Singapore, het VK, België en Duitsland.

De ranking is gebaseerd op basis van vijf indicatoren voor het aantal bedrijven (Public Companies), de hoogte van investeringen in R&D (Investments) en groeikapitaal, het aantal onderzoekers, technici en patenten (Research Translation), de investeringen in educatie (Education) en maatschappelijke factoren (Fundamentals).

Zesde plaats

Met de zesde plaats staat Nederland prominent in de top 10 van meest competitieve biotech-clusters in de wereld. Daarmee scoort Nederland hoger dan Singapore, het VK, België en Duitsland. Zwitserland voert de lijst aan met bovengemiddelde scores op alle vijf de indicatoren.

Sterktes

Nederland dankt haar zesde plaats aan bijna perfecte scores voor Fundamentals en Research Translation. Vrij vertaald: we zijn een fijn land om in te wonen en werken en hebben een sterke overheid met goed werkende instituties. Ook blinkt Nederland uit in onderzoek en patenten. De hoge scores op deze indicatoren zijn genoeg om te compenseren voor de krappe kapitaalmarkt, lage investeringen in R&D en de achterblijvende investeringen in onderwijs.

Boston aan de Noordzee

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) is blij dat de Nederlandse sector niet onopgemerkt is gebleven.
VIG-directeur Gerard Schouw: ‘We zien een duidelijk stijgende trend in het Nederlandse landschap. Sinds de komst van EMA weten steeds meer bedrijven Nederland te vinden. De afgelopen jaren kwamen er twee keer zoveel bedrijven naar Nederland als voor de EMA. Bedrijven die hier eenmaal zitten zien wat er allemaal mogelijk is en breiden vervolgens uit. Alles wat je als biotech bedrijf nodig hebt is aanwezig binnen een straal van 100 kilometer. En publiek-private netwerken maken het makkelijk om in contact te komen met patiënten, ziekenhuizen en wetenschappers. We zeggen niet voor niets dat Nederland net Boston is.’

Stabiliteit en voorspelbaarheid

Om uit te groeien tot het meest competitieve biotech-cluster ter wereld, Boston aan de Noordzee, deed de VIG onlangs een oproep tot het opstellen van een publiek-private investeringsagenda. Zo’n agenda is nodig om geneesmiddelenontwikkeling en -productie in Nederland te versterken. Schouw: ‘Een investeringsagenda gaat hand-in-hand met de ambities van het kabinet. Het versterkt de economie en maakt ons voor geneesmiddelen en vaccins minder afhankelijk van verre landen. Het zou een enorme boost voor de sector zijn.’

Artikel (EN): The Worldview national ranking of health biotech sectors