18-05-2021

'Nederland aantrekkelijk land voor klinisch onderzoek’

Klinisch onderzoek
Het Zwitserse Novartis loopt voorop in wetenschappelijke en klinische studies, en Nederland speelt daarbij een belangrijke rol. Van de meer dan 500 klinische onderzoeken die het bedrijf wereldwijd heeft, vinden er 134 in Nederland plaats.

Hierbij zijn meer dan 1.600 patiënten betrokken. Het gaat om alle indicaties en klinische fases, ook de vroege fases waarmee Nederlandse zorgverleners als eerste ervaring en kennis opdoen met een nieuwe behandeling of therapie. Vanuit Novartis zijn daar zo’n zestig mensen bij betrokken.

Toonaangevend

‘Nederland is voor Novartis een aantrekkelijk land voor klinisch onderzoek’, zegt Thibaut Victor-Michel, General Manager bij Novartis Pharma Nederland. ‘In meerdere therapeutische gebieden waarin Novartis actief is, zijn medische centra in Nederland internationaal toonaangevend. Dat zijn onder meer kanker, hart- en vaatziekten, immunologie en bloedafwijkingen en luchtwegaandoeningen. Daardoor is het voor onze onderzoeksteams makkelijk om een hechte samenwerking aan te gaan.’

Hechte samenwerking

Deze manier van samenwerken zorgt ervoor dat de kwaliteit van het onderzoek hoog is en Novartis betrouwbare klinische gegevens ontvangt over de manier waarop haar kandidaat-geneesmiddel werkt bij de patiënt. ‘Door deze hechte samenwerking is zelfs tijdens de COVID-19 pandemie nauwelijks vertraging geweest bij het vinden van patiënten voor klinische studies’, vervolgt Victor-Michel. Een andere belangrijke factor is de centralisatie van zorg. ‘Nederland is een klein land. Patiënten zijn daardoor minder verspreid, per expertisecentrum zijn er relatief veel patiënten aanwezig. Dat maakt het makkelijk om geneesmiddelen en patiënten bij elkaar te brengen.’

Over klinisch onderzoek

Klinisch onderzoek draagt bij aan meer behandelopties voor Nederlandse patiënten. Klinisch onderzoek is ook belangrijk voor zorgverleners, door als eerste te werken met een nieuwe behandeling of therapie vergroten zij hun medische expertise. De uitgaven van geneesmiddelenbedrijven aan klinisch onderzoek zijn daarnaast een investering in de economie, omdat dit banen oplevert en leidt tot nieuwe kennis.