15-11-2022

Nederland koploper in klinisch onderzoek

Shutterstock 2165596441_Vaccinatie_vrouw arts met man patient
Wat maakt Nederland zo aantrekkelijk voor klinisch onderzoek? Hoe dragen autoriteiten, onderzoekers en ziekenhuizen in Nederland bij aan het onderzoeksklimaat? Welke successen zijn er op het gebied van advanced therapy medicinal products (ATMPs)?

Dit en meer kwam aan bod tijdens de panelsessie The Netherlands Accelerating Clinical Research op woensdag 9 november. De panelsessie was een onderdeel van de Clinical Trials Europe 2022 conferentie die 7-9 november werd gehouden in de Amsterdam RAI.

Experts

Nederland heeft alles in huis om Europees koploper te worden op het gebied van Life Sciences & Health. Onder leiding van Benien Vingerhoed, mededirecteur van FAST (Centre for Future Affordable and Sustainable Therapy Development) gaven drie experts hun visie op klinisch onderzoek in Nederland:

  • Remco Roobol, groepshoofd klinisch onderzoek bij Novartis
  • Stan van Belkum, directeur Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO)
  • Astrid Schut, directeur van de WCN, het cardiolovasculair onderzoekersnetwerk.

Internationaal erkend

‘Nederland is internationaal heel aantrekkelijk voor klinisch onderzoek’, aldus Remco Roobol van Novartis. ‘De hoge populatiedichtheid, hoge kwaliteit van zorg, vele internationaal erkende medische experts en goede infrastructuur zijn sterke factoren waardoor Nederland een hotspot is voor samenwerking. Daarom voeren we momenteel een groot deel van onze studies - meer dan 100 - uit in Nederland’.

Onderzoeksklimaat

CCMO is betrokken bij het Europese programma Accelerating Clinical Trials in the EU (ACT EU). Het programma heeft als doel Europa aantrekkelijker te maken voor klinische trials, onder andere door meer in te zetten op de behoeften van patiënten. Stan van Belkum voegt toe; ‘Uit het ACT-EU programma halen we ook belangrijke onderwerpen om het onderzoeksklimaat in Nederland te versterken. We zijn blij dat we hierin kunnen samenwerken met het EMA en de Europese Commissie.'

Unieke manier van samenwerken

De WCN is een goed voorbeeld van de unieke manier waarop we in Nederland samenwerken. Dit cardiologen netwerk zet zich in om het klinisch onderzoek in het eigen vakgebied te versterken. Astrid Schut: ‘Het samenbrengen van klinische, wetenschappelijke en operationele expertise leidt niet alleen tot hogere kwaliteit maar ook tot meer snelheid. Via ons netwerk kunnen sponsoren in één keer een klinisch studie uitrollen bij meerdere ziekenhuizen. Internationaal zetten we met onze leden en partners Nederland op de kaart als klinisch onderzoeksland.’

Vroegtijdige toegang

Elk jaar worden in Nederland tussen de 500 en 600 klinische studies uitgevoerd. ‘Met FAST willen we de infrastructuur versterken om de condities voor klinische studies verder te verbeteren’, licht gespreksleider Benien Vingerhoed toe. ‘Dat is goed voor Nederlandse patiënten die dan vroegtijdig toegang krijgen tot innovatieve behandelingen. We zijn daarom ook samen met andere partijen bezig met het in beeld brengen van het landschap van klinische studies die in Nederland gedaan worden’.

Lees meer over klinisch onderzoek op de website van de VIG.