15-06-2021

Nieuw toelatingssysteem innovatieve geneesmiddelen kan levens redden

ATM Ps
Een kankerpatiënt in Maastricht kan pas ruim 100 dagen later over een nieuw medicijn beschikken dan een kankerpatiënt net over de grens in Aken. Ontoelaatbaar! Het is daarom tijd voor een nieuw toelatingssysteem voor innovatieve geneesmiddelen.

De VIG roept daartoe op in de aanloop naar het debat over het geneesmiddelenbeleid in de Tweede Kamer morgen.

Stapelen procedures

De toegang van Nederlandse patiënten tot geneesmiddelen staat ernstig onder druk door aanhoudende stijging van medicijngebruik en het continu stapelen van beoordelings- en toelatingsprocedures voor nieuwe geneesmiddelen. De procedures zijn inmiddels ondoorzichtig en onvoorspelbaar. De sluisperiode, waarin geneesmiddelen verblijven in afwachting van opname in het basispakket, is inmiddels opgelopen tot gemiddeld meer dan 400 dagen!

Beschikbaarheid

Recente onderzoeken tonen bovendien aan dat het te lang duurt om nieuwe middelen bij patiënten te brengen (Vintura, TTPA) en dat slechts tweederde van de door het EMA goedgekeurde geneesmiddelen in Nederland beschikbaar is (IQVIA). Onze buurlanden doen het wat dat betreft een stuk beter. Daar komt nog bij dat er ook binnen Nederland regionale verschillen zijn. In de ene regio zijn bepaalde therapieën eerder beschikbaar dan in de andere regio.

Sneller toegang

Hoog tijd dus dat overheid en geneesmiddelensector de handen ineen slaan en een nieuw toekomstbestendig toelatingssysteem voor innovatieve geneesmiddelen ontwikkelen. Patiënten verdienen immers de beste en snelste toegang tot nieuwe medicijnen.