21-04-2020

Novartis sponsort groot klinisch onderzoek COVID-19

Geneesmiddelenbedrijf Novartis maakte maandag bekend een groot klinisch onderzoek te sponsoren. Het fase III onderzoek richt zich op de effecten van hydroxychloroquine bij coronapatiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen.

Novartis heeft over de voortgang van deze studie overeenstemming bereikt met de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA).

Intellectueel eigendom
De studie is opgezet om snel tegemoet te komen aan de behoefte aan onderbouwing voor verder wetenschappelijk onderzoek. Uit vroeg preklinisch en klinisch bewijs bleek namelijk dat hydroxychloroquine, dat gebruikt wordt ter bestrijding van malaria, ziekenhuispatiënten die besmet zijn met het coronavirus mogelijk kan helpen. Daarnaast stelt Novartis ook haar intellectuele eigendom van hydroxychloroquine beschikbaar, om brede toegang te ondersteunen als het geneesmiddel is goedgekeurd voor COVID-19.

Breed programma

Het onderzoek vormt een aanvulling op de toezegging van Novartis om wereldwijd tot 130 miljoen doses hydroxychloroquine te doneren om de bestrijding van de COVID-19 uitbraak te ondersteunen.
Novartis heeft momenteel een breed COVID-19 onderzoeksprogramma, inclusief diverse grote gesponsorde en door onderzoekers geïnitieerde klinische trials met haar geneesmiddelen.

Persbericht Novartis