11-06-2019

‘Nu krijg ik de kans om mijn kinderen volwassen te zien worden’

Wij Geven Niet Op i Stock 1082004698
Denise liet haar eileiders en eierstokken preventief verwijderen vanwege een gendefect, maar kreeg toch kanker. Twee chemokuren hadden slechts tijdelijk effect, maar dankzij een experimenteel geneesmiddel is zij nu al negen jaar kankervrij. Denise vertelt hoe ze door het oog van de naald kroop en wat medicijnen voor haar betekenen.

De moeder van Denise kreeg in 2000 borstkanker. Haar ziekte bleek het gevolg van een genetisch defect in een eiwit, BRCA. Bij vrouwen leidt de genmutatie tot een sterk verhoogde kans op borst- en eierstokkanker. Denise blijkt de genmutatie ook te hebben. Ze laat preventief haar eileiders en eierstokken verwijderen.

Behandeling op maat

Ondanks de voorzorgsmaatregelen krijgt Denis twee jaar later toch kanker. Ze ondergaat twee keer een serie chemokuren, maar desondanks keert de kanker terug. Dan hoort ze dat ze in aanmerking komt voor deelname aan een trial van het Antoni van Leeuwenhoek: een behandeling op maat, waarbij chemotherapie wordt gecombineerd met een zogenaamde PARP-remmer. De behandeling slaat aan en Denis is 'schoon'.

Negen jaar kankervrij

'Het gaat nu al jaren goed met mij. Ik ben inmiddels negen jaar kankervrij. Maar helaas is mijn broer overleden aan slokdarmkanker, veroorzaakt door hetzelfde gendefect als ik heb. Mijn artsen beschouwen mij als een succesverhaal van deze behandeling. Ik besef heel goed hoeveel geluk ik heb gehad dat het bij mij wél werkt en ben daar heel blij mee.'

#KansenKrijgen

Onder het motto #KansenKrijgen vertellen patiënten over wat medicijnen of therapieën voor hun ziekte en hun leven betekenen. Miljoenen mensen zouden er niet meer zijn, als er geen onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen was gedaan. En nog veel meer mensen zouden niet kunnen leven zoals ze nu doen. Lees het hele verhaal van Denise op de site WeWordenBeter