22-10-2019

Onderzoek: gezondheidswinst houdt gelijke tred met kosten

De opbrengsten van innovatieve geneesmiddelen op het gebied van oncologie gaan gelijk op met de stijgende kosten voor oncologie-innovaties. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Californië en het National Institute of Health.

Daarmee gaat het onderzoek in tegen veel geuite kritiek op de hoge kosten van innovaties bij kanker versus de gezondheidswinst. Volgens de onderzoekers komt het verschil van inzicht veroorzaakt door een andere manier van meten van de gezondheidswinst van innovatieve geneesmiddelen.

Mediaan vs gemiddelde
De meeste studies kijken naar de mediane overleving van patiënten in plaats van de gemiddelde overleving. De mediane overleving geeft weer wanneer de helft van de patiënten is overleden (mediaan is het middelste getal, nadat je een reeks getallen op volgorde hebt gezet). Maar daarmee wordt volgens de onderzoekers van de Universiteit van Californië, de langdurige overleving van patiënten die in feite zijn genezen, buiten beschouwing gelaten.

Gelijke tred
Deze conclusie is gebaseerd op data die tussen 1995 en 2017 zijn verzameld over de prijs van geneesmiddelen in de Verenigde Staten, in vergelijking met de levensjaren die patiënten hebben gewonnen dankzij innovatieve therapieën. ‘Als rekening wordt gehouden met overlevingswinsten op de langere termijn, dan houden de voordelen van nieuwe geneesmiddelen ongeveer gelijke tred met hun kosten, ondanks de snelle kostengroei’, aldus het onderzoek.

Meer over het onderzoek