12-04-2022

Organon investeert 40 miljoen euro in productie

Organon, muurschildering
Organon gaat meer langwerkende anticonceptie maken in Nederland. Deze investering van in totaal 40 miljoen euro betekent een forse uitbreiding in Oss, de grootste productielocatie van Organon ter wereld.

Er is groen licht om te investeren in een nieuwe robotproductielijn voor assemblage en verpakking van anticonceptiestaafjes. In 2021 werd al zo’n productielijn in gebruik genomen.
‘Het is de bedoeling dat de nieuwe lijn binnen drie jaar operationeel is’, zegt Wenny Raaijmakers, locatiedirecteur van Organon Oss. ‘Ook gaan we investeren in een extra geautomatiseerde verpakkingslijn waarmee het eindproduct in een doosje met bijsluiter wordt verpakt. Daarna kan het eindproduct worden afgeleverd aan artsen en apothekers wereldwijd. Verder gaan we logistieke routes in het productiegebouw aanpassen, en systemen voor IT en kwaliteitscontroles verbeteren.’
Om in het huidige gebouw – achter de inmiddels bekende muurschildering – ruimte te maken voor uitbreiding van de productie van het anticonceptiestaafje, wordt de productie van de anticonceptiering geconcentreerd in het relatief nieuwe gebouw CP.
In Oss werken 1.150 van de ruim 9.000 medewerkers van Organon. De productiefaciliteit in Oss is de grootste van de zes faciliteiten wereldwijd.

Inspirerend

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) is blij met de extra investeringen in Oss. ‘Dit onderstreept de vitaliteit van de Nederlandse life sciences & health sector’, zegt Carla Vos, plaatsvervangend directeur VIG. ‘De maakindustrie zit natuurlijk voor een groot deel in China en India, maar Nederland heeft hier ook goede mogelijkheden voor, blijkt maar weer. Deze investeringen versterken ons ecosysteem voor de sector.’
De VIG vindt het belangrijk om meer op eigen bodem te produceren, om Nederland gezonder, weerbaarder en welvarender te maken. In het plan Boston aan de Noordzee is deze ambitie verwoord.
Vos: ‘Recente ontwikkelingen als de coronapandemie en de oorlog in de Oekraïne illustreren hoe belangrijk het is om niet teveel afhankelijk te zijn van landen buiten Europa. Organon is wat dat betreft echt een aanwinst en een inspirerend voorbeeld.’

Volledig persbericht Organon

VIG-publicatie ‘Medicijnen voor de samenleving’ (zie pagina 38 en 39)