27-05-2020

Organon terug in Nederland

De bedrijfsnaam Organon keert terug in Nederland. Dat is het resultaat van overleg tussen de directie van MSD in Nederland en de Landelijke Ondernemingsraad. De ondernemingsraad gaf groen licht voor uitvoering en vervolgstappen in Nederland.

Dat maakte MSD bekend in een persbericht. Het bedrijf bereidt de komende tijd de terugkomst voor van Organon naar Oss, de plaats waar het bedrijf bijna honderd jaar geleden werd opgericht. Sinds 2009 maken de bedrijfsonderdelen deel uit van geneesmiddelenbedrijf MSD.

Organon & Co
Het Amerikaanse hoofdkantoor van MSD maakte begin februari de plannen bekend om een deel van het productportfolio af te splitsen in een nieuw zelfstandig beursgenoteerd bedrijf. Een maand later werd de nieuwe naam bekendgemaakt die het nieuwe bedrijf wereldwijd krijgt: Organon & Co.

Spin-off
De verdere formele besluitvorming over de afsplitsing in Nederland zal naar verwachting dit najaar gebeuren. De nieuwe bedrijfsnaam zal pas officieel gebruikt worden als de spin-off gerealiseerd wordt in de verschillende landen. Naar verwachting is dat in de eerste helft van 2021. Het is de bedoeling op dit moment dat ongeveer 1100 medewerkers van MSD Nederland overgaan naar Organon.

Women’s Health
Wanneer de splitsing gerealiseerd is zal ‘Organon’ - opnieuw - behoren tot de grootste geneesmiddelenbedrijven van Nederland, met onder meer de productievestiging midden in Oss, op de plek waar het bedrijf in 1923 ontstond. De ambitie is dat Organon wereldwijd koploper wordt op het gebied van Women’s Health. Daarnaast gaat Organon zich richten op biosimilars, oncologie en ontstekingsziekten. Ook zal het bedrijf geneesmiddelen blijven ontwikkelen op het gebied van dermatologie, pijn, luchtwegen en cardiovasculair.

MSD
MSD blijft het grootste geneesmiddelenbedrijf van Nederland en gaat zich vooral richten op oncologie, vaccins, hospital care en diergezondheid (Animal Health). Momenteel telt MSD meer dan 6.000 medewerkers in Nederland. De locaties in Haarlem, Boxmeer, De Bilt en De Geer/Oss blijven onderdeel van MSD.

Persbericht MSD