12-05-2020

Pfizer breidt capaciteit uit voor productie miljoenen vaccins

Pfizer en BioNtech hebben na de eerste proefpersonen in Duitsland, nu ook Amerikaanse proefpersonen geïnjecteerd met een dosis van de kandidaat-vaccins uit het BNT162 vaccinprogramma tegen het coronavirus. Ondertussen wordt de productie opgeschaald.

Begin mei werden al twaalf Duitse proefpersonen ingeënt met een van de kandidaat-vaccins. In het eerste stadium van het BNT162-onderzoek worden in totaal 200 gezonde proefpersonen van tussen de 18 en 55 jaar oud gevaccineerd met vier verschillende mRNA-vaccins, in verschillende doseringen. Tijdens de klinische onderzoeksfase produceert BioNTech het vaccin in haar GMP-gecertificeerde fabrieken in Europa.

Optimale dosering
Het doel van deze eerste onderzoeksfase is om te bepalen welk vaccin het lichaam het beste activeert om antilichamen tegen het coronavirus te maken. Ook wordt beoordeeld wat de optimale dosering van het vaccin is en of het vaccin veilig is. Als de onderzoekers dat weten, wordt ook een groep van 160 proefpersonen van tussen de 65 en 85 jaar gevaccineerd.

Opschalen van productiefaciliteiten
Ondertussen zijn Pfizer en BioNTech bezig met het opschalen van hun productiefaciliteiten om een goedgekeurd vaccin wereldwijd te kunnen leveren. Het doel is om in de loop van 2020 miljoenen doses vaccin te produceren voor mensen die het meest kwetsbaar zijn voor het coronavirus. Het aantal doses moet vervolgens oplopen tot honderden miljoenen in 2021.

Lees hier het persbericht van Pfizer