29-07-2020

Pfizer en BioNTech starten wereldwijde fase 2/3-studie met één gekozen kandidaat-vaccin

Pfizer en BioNTech hebben uit vier mogelijke vaccins tegen COVID-19 een keuze gemaakt voor één mRNA kandidaat-vaccin. Hiermee starten ze een wereldwijde cruciale fase 2/3 vervolgstudie.

Dat heeft Pfizer dinsdag bekendgemaakt in een persbericht. Na een uitgebreide evaluatie van de preklinische en klinische data van de fase 1/2-onderzoeken, en in overleg met regelgevende instanties, hebben Pfizer en BioNTech besloten om verder te gaan met één van hun vier kandidaat-vaccins, BNT162b2 genaamd. ‘Deze beslissing weerspiegelt ons primaire doel om zo snel mogelijk een goed verdragen, zeer effectief vaccin op de markt te brengen’, zegt Ugur Sahin, CEO van BioNTech. ‘De andere kandidaat-vaccins zullen we blijven evalueren onderdeel van een gedifferentieerd COVID-19-vaccinportfolio.’

Vervolg onderzoek
De fase 2/3-studie met maximaal 30.000 deelnemers tussen de 18 en 85 jaar oud, is inmiddels van start gegaan in de Verenigde Staten en wordt naar verwachting wereldwijd op ongeveer 120 locaties uitgevoerd. Uitgaande van klinisch succes, verwachten Pfizer en BioNTech in oktober 2020 de goedkeuringsprocedure te starten bij regelgevende instanties. Als goedkeuring volgt, is het doel van de bedrijven om eind 2020 tot 100 miljoen doses te leveren en tegen het einde van 2021 ongeveer 1,3 miljard doses.

Persbericht Pfizer en BioNTech