20-04-2021

Podcast Betrouwbare Bronnen over succes Leids kennisecosysteem

Betrouwbare bronnen podcast
Zonder een bloeiend ecosysteem met universiteit, LUMC, kennisinstellingen en bedrijfsleven was het ‘Janssen-vaccin’ er niet zo snel geweest. Dat zegt rector magnificus Hester Bijl (UL) in de podcast Betrouwbare Bronnen over het Leiden Bio Science Park.

In de nieuwe politieke podcast gaan presentatoren Jaap Jansen en PG Kroeger in gesprek Hester Bijl, vicepresident Bart van Zijll Langhout van Janssen Nederland, directeur Beatrice Boots van het Platform Talent voor Technologie en gastheer Joeri van den Steenhoven, vice-voorzittter van de Hogeschool Leiden. ‘Er is hier niet alleen in razend tempo een vaccin tegen corona gemaakt, tienduizenden studenten van MBO, HBO, universiteit, werken er met onderzoekers en bedrijven aan de nieuwste ontwikkelingen in wetenschap, technologie en kenniseconomie op het gebied van ‘life sciences and health’.

Vaccinontwikkeling

Bart van Zijll Langhout gaat in op de jongste ontwikkelingen rond het coronavaccin van Janssen. Hij benadrukt dat juist ook zijn bedrijf hecht aan het kritisch toetsen van mogelijke bijwerkingen. ‘Als je daardoor de veiligheid nog beter kan waarborgen, moet je de tijd te nemen daarnaar te kijken.’ Het researchwerk aan zo’n vaccin is volgens Van Zijll Langhout maar één voorbeeld van de voor bedrijven en kennisinstellingen essentiële samenwerking die van Leiden een toonaangevende ‘kennis-hub’ heeft gemaakt.

Samenwerking

Van Zijll Langhout: ‘Iets wat normaal twaalf jaar duurt, is nu gelukt in twaalf maanden. Hoe dat mogelijk is geworden? Eerste reden is dat er over een periode van heel veel jaar bepaalde technologische platforms zijn ontwikkeld waarop dit vaccin is gebaseerd. Die platforms zijn ooit ontwikkeld door de universiteit en in het ziekenhuis. Dus de hele innovatie zoals je die ziet in het Leiden Bio Science Park, dat is een essentieel onderdeel geworden om te komen tot dit platform. Maar daarnaast is er in de afgelopen twaalf maanden enorm goede samenwerking geweest tussen Janssen, het LUMC en andere bedrijven om uiteindelijk op basis van deze platforms dit vaccin te ontwikkelen. Die samenwerking is niet alleen hier in Leiden geweest, maar ook op wereldschaal.’

Aanjaagfunctie

Hester Bijl vertelt hoe het Bio Science Park is ontstaan en hoe hierdoor een krachtige aanjaagfunctie voor topkennis en de zorg in het Academisch Ziekenhuis LUMC en bij opleidingen op alle niveaus tot stand is gekomen. Juist doordat ze zich in Leiden dicht op elkaar en intensief bleven focussen op de voorhoede van life sciences and health kon zo’n concentratie van wereldwijd vermaard onderzoek, bedrijvigheid en beroepsonderwijs tot bloei komen. Bijl: ‘De grote dynamiek en kwaliteit die daar bij elkaar komen, maken Leiden Bio Science Park ook voor de toekomstige economische bloei van Nederland een voorbeeld.’

Ecosysteem

Hoe belangrijk is het dat een bedrijf als Janssen is gevestigd op het Leiden Bio Science Park? ‘Daar zijn we ontzettend blij mee. Een bedrijf als Janssen investeert echt in R&D. Dat is cruciaal voor het bedrijf zelf natuurlijk, maar ook voor ons om mee samen te werken. Het Janssen-vaccin is daar een voorbeeld van. Het is ooit ontstaan op de universiteit en LUMC. Het begon met fundamenteel onderzoek. Maar het heeft nooit zo groot kunnen worden als er geen interactie was geweest met het bedrijfsleven. Juist dat ecosysteem waarin universiteit, hogeschool, kennisinstellingen, en het bedrijfsleven - groot en klein - samen kan werken, is heel erg belangrijk, voor de economische kant, maar ook voor het welzijn van de mens.

Triple helix

Beatrice Boots laat zien hoe het model van de ‘triple helix’ en de samenwerking van MBO en HBO met bedrijven en overheden in Nederland allerlei innovatieve centra laat ontstaan. Een aanpak die inmiddels ook grote aandacht heeft van de Europese Commissie die er op Europese schaal verder mee wil.

Groeifonds

De sprekers kijken met veel interesse naar de eerste concrete besluiten van het Nationaal Groeifonds dat de eerste investeringsbedragen heeft aangekondigd. Van den Steenhoven pleit voor een heldere lange termijn gerichte focus op een vijftal sleuteltechnologieën en hun ecosystemen. Boven alles moeten we af van de neiging alles in kleine projecten op te delen, zegt hij.

Luister hier de podcast ‘Samen slimmer worden: het Leidse kennisecosysteem als aanjager van duurzame groei’