08-12-2021

Productie celtherapie voor Nederlandse patiënten nu volledig vanuit Hoofddorp

Kite gebouw Hoofddorp buitenzijde
Het productieproces van CAR T-celtherapie voor Nederlandse patiënten met specifieke vormen van bloedkanker vindt vanaf nu volledig plaats in de Europese productiefaciliteit van Kite in Hoofddorp.

Dat heeft Kite, een bedrijf van Gilead Sciences, bekendgemaakt. In 2020 was de Europese faciliteit al volledig operationeel voor de productie van CAR T-celtherapie. Dat is een volledig op maat gemaakte, individuele therapie die gebruik maakt van het eigen, unieke immuunsysteem. Na het isoleren van specifieke afweercellen uit het bloed van de patiënt, worden deze in de productiefaciliteit zodanig bewerkt dat ze na terugplaatsing in dezelfde patiënt de kankercellen kunnen herkennen en gericht kunnen aanvallen.

Trots

Dat nu ook voor Nederlandse patiënten met specifieke vormen van bloedkanker de volledige ‘end-to-end’ productie in Nederland wordt uitgevoerd, is een belangrijke stap aangezien een deel van het proces voorheen nog in de Verenigde Staten plaatsvond. ‘Wij zijn trots op deze ontwikkeling, aangezien tijd in dit proces en voor deze patiënten een essentiële factor is’, meldt het bedrijf in een persbericht. ‘Patiënten zijn vaak ernstig ziek en bestaande therapieën slaan niet aan of de kanker keert terug na twee of meer lijnen bestaande therapie.’

Over CAR T-productiefaciliteit

De faciliteit in Hoofddorp is specifiek ontworpen en gebouwd voor de productie van geïndividualiseerde CAR T-celtherapie voor Europese patiënten met bepaalde typen bloedkanker*. Jaarlijks kunnen er 4.000 therapieën geproduceerd worden met de mogelijkheid om de capaciteit verder uit te breiden. Het gebouw van 19.000 vierkante meter werd in twee jaar tijd getransformeerd tot een hightech productiefaciliteit. Deze biedt momenteel werkgelegenheid aan ruim 630 hooggekwalificeerde medewerkers, afkomstig uit meer dan 20 landen. Het aantal medewerkers zal naar verwachting verder groeien.

* Volwassen patiënten met recidiverend of refractair diffuus grootcellig B-cellymfoom (DLBCL) en primair mediastinaal grootcellig B-cellymfoom (PMBCL), na twee of meer lijnen systemische therapie.