19-10-2021

Reminder VIG Talk Pandemische Paraatheid 28 oktober

Combi foto VIG Talk 281021
Nederland moet beter voorbereid zijn op mogelijke toekomstige pandemieën. Om in de toekomst voldoende vaccins en medicijnen beschikbaar te hebben, moeten we nu aan de slag met de lessen die we geleerd van de coronacrisis. Daarom zet Nederland vol in op een pandemieplan. Hierover gaat de VIG Talk Pandemische Paraatheid op 28 oktober.

Sprekers zijn Hans Schikan, special envoy vaccins, en Henk Jan Out, woonachtig in Shanghai en werkzaam als Chief Scientific Officer bij Ferring. In korte presentaties geven zij hun visie op de mogelijke manier waarop Nederland kan inzetten op pandemic preparedness. Daarbij zullen ze ingaan op de volgende vragen: Hoe ziet een pandemieplan eruit? Hebben we voldoende capaciteit om in de toekomst zelf vaccins te maken? Hoeveel investeringen zijn er nodig? Hoe zorgen we ervoor dat we minder afhankelijk worden van grote productielanden als China en India? En hoe gaan andere landen hiermee om?

Henk Jan Out

De eerste spreker is Henk Jan Out, woonachtig in Shanghai en werkzaam als Chief Scientific Officer Asia-Pacific bij Ferring Pharmaceuticals waar hij verantwoordelijk is voor de R&D-strategie van nieuwe medicijnen in China en Japan. Out is een ervaren farmaceutisch geneeskundige en werkt al meer dan 25 jaar in de geneesmiddelensector. Hij neemt ons mee in de laatste corona-ontwikkelingen in het land waar het allemaal begon.

Zero-tolerance

Massatests, lokale lockdowns, quarantaines en reisrestricties hebben hun werk tegen het virus gedaan. Nu COVID-19 daar zo goed als bedwongen is, is het tijd om de balans op te maken. Welke sporen heeft de pandemie nagelaten? Hoe gaat China om met pandemic preparedness? Henk Jan Out: ‘China heeft een zero tolerance beleid voor COVID-19. Het aantal infecties is daarmee het laagste in de wereld maar het gaat ten koste van veel vrijheid. De maatregelen zijn in toenemende mate absurd en irrationeel. De vraag is hoe lang de Chinese autoriteiten dit vol gaan houden.’

Hans Schikan

De tweede spreker is Hans Schikan. Hij is onder meer lid van het Top Team van de Topsector Life Sciences & Health, was CEO van biotechbedrijf Prosensa en net als Henk Jan Out werkzaam bij Organon, als Algemeen Directeur van Organon Nederland. In februari benoemde het ministerie van VWS Schikan als special envoy vaccins. In die functie ging hij dit voorjaar in gesprek met tientallen partijen in Nederland om de (productie)capaciteit van COVID-19-vaccins te inventariseren.

In het rapport ‘Vaccins; van productie tot preparedness’, dat Schikan in krap een maand schreef, geeft hij vijftien aanbevelingen om de productie van vaccins te versnellen en beter voorbereid te zijn op toekomstige pandemieën. ‘We moeten nu al nadenken over de verdere toekomst. Ik ben voorstander van de oprichting van een sterke faciliteit voor pandemiebeheersing. Daar wordt nu al achter de schermen over nagedacht op landelijk en Europees niveau. Dit sluit ook aan bij de behoefte om minder afhankelijk te zijn van landen buiten Europa’, aldus Schikan in een eerder interview met de VIG over zijn aanbevelingen.

Discussie

Na een korte presentatie gaat dagvoorzitter Carla Vos (hoofd Kennis en Beleid bij de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen) met beide sprekers in gesprek over hun bijdragen. Deelnemers aan de VIG Talk kunnen zich via de chatfunctie mengen in de discussie en vragen stellen aan de gasten.

Aanmelden

Deze online bijeenkomst is relevant voor iedereen die actief is binnen de geneesmiddelensector en gezondheidszorg. U kunt zich aanmelden via de aanmeldknop op deze pagina. Dit live event vindt plaats op donderdag 28 oktober, van 16.00 tot 17.00 uur. Deelnemers ontvangen kort voor de start van het event een linkje voor online toegang.

Aanmelden VIG Talk 28 oktober