10-01-2023

Rendement op ontwikkeling nieuwe geneesmiddelen nog nooit zo laag

Geneesmiddelenonderzoek
Dat blijkt uit de analyse die accountancykantoor Deloitte jaarlijks uitvoert over de resultaten die geneesmiddelenbedrijven boeken op risicovolle investeringen in onderzoek en ontwikkeling. De ROI (return on investment) bereikte in 2022 een dieptepunt van 1,2%, de laagste waarde in de 13 jaar dat deze analyse verschijnt. Een jaar eerder steeg de ROI nog naar boven de 6%.

Ondanks een aantal hoopvolle nieuwe geneesmiddelen blijft de ontwikkeling van geneesmiddelen complex en onvoorspelbaar. Met positieve uitschieters, maar ook met veel onsuccesvolle pogingen die tijdens het ontwikkelproces stranden. Vorig jaar werden dubbel zoveel ontwikkeltrajecten beëindigd.

Voorspelling

Het rapport van Deloitte laat zien dat de twintig grootste farmaceutische bedrijven vorig jaar wereldwijd $ 139 miljard aan R&D hebben besteed. Dit is twee procent lager dan in 2021. De kosten voor de ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel namen toe met $ 298 miljoen en bedroegen $ 2,3 miljard in 2022. Het kantoor doet ook de voorspelling dat de omzet die een bedrijf met deze nieuwe middelen kan behalen $ 100 miljoen lager zal uitvallen dan in 2021 en $ 33 miljoen lager dan in 2020.

Aanhoudende trend

‘Geneesmiddelonderzoek blijft een lastige tak van sport’, aldus Peter Bertens, manager innovatie van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen. ‘De dalende cijfers die Deloitte rapporteert, bevestigt een al langer aanhoudende trend: geneesmiddelontwikkeling is ontzettend onvoorspelbaar en duur. De afgelopen jaren waren de cijfers een stuk positiever, een mogelijk bij-effect van de COVID-19 pandemie.’ Dat laatste concludeert Deloitte ook in een commentaar. De onderzoekers van Deloitte wijten de daling aan de ROI ook aan andere factoren, zoals een groter aantal onderzoeksprojecten dat is gestopt en een langere ontwikkeltijd voor nieuwe geneesmiddelen. De tijd tussen de start van een eerste klinische trial tot markttoelating nam toe van 6,9 jaar in 2021 naar 7,09 jaar in 2022.

Negatieve spiraal

Oplossingen om deze negatieve spiraal om te bouwen zijn niet eenvoudig. Deloitte ziet veel kansen in een verdere digitalisering van verschillende stappen in proces van klinisch onderzoek. Zo kan het meer gebruik maken van monitoring op afstand de deelname van patiënten aan onderzoeken vergemakkelijken, waarbij de toegang tot onderzoeksdata kan worden verbeterd.

Het rapport is te downloaden via de website van Deloitte.