08-11-2022

'Trots op effectiviteit coronavaccinaties'

Vaccine
Coronavaccinaties hebben volgens een schatting van gezondheidsinstituut RIVM bijna 88.000 ziekenhuisopnames in ruim een jaar tijd voorkomen. Het RIVM analyseerde de periode tussen 2 augustus 2021 en 30 augustus 2022. Daarbij gaat het voor het grootste deel om mensen van zestig jaar en ouder, maar de vaccinaties hebben ook effect gehad voor jongere mensen.

‘Als geneesmiddelensector mogen we trots zijn op deze resultaten,’ aldus Peter Bertens, manager Innovatie van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen. ‘Ze tonen het belang aan van medische preventie en de kracht van onze sector’.

Indirecte effecten

De indirecte effecten van coronavaccinaties zijn in deze analyse niet meegenomen, waardoor het RIVM verwacht dat het werkelijke aantal ziekenhuisopnames dat voorkomen is, nog hoger ligt. Gevaccineerde mensen hebben een kleinere kans om anderen te besmetten. Daardoor zijn er minder mensen ziek geworden die anders mogelijk ook in het ziekenhuis terecht waren gekomen.

Krachtig wapen

‘Door de COVID-19-pandemie is de mRNA-technologie in de schijnwerpers komen te staan. En terecht. Deze technologie kan ook een krachtig wapen tegen andere aandoeningen zijn. Zo werken bedrijven aan mRNA toepassingen voor de behandeling van andere infectieziekten, zoals HIV en tuberculose, maar ook moeilijk te behandelende soorten kanker', benadrukt Bertens.

mRNA

Terwijl vaccins tegen COVID-19 preventief zijn, worden mRNA-toepassingen tegen kanker als geneesmiddelen ingezet. Hierbij geven de mRNAs het immuunsysteem van de patiënt instructies om de kankercellen gericht aan te vallen en te vernietigen. Ook in verschillende academische centra in Nederland wordt aan dit soort toepassingen gewerkt. Zo heeft de Radboud Universiteit gewerkt aan mRNA toepassingen voor de behandeling van huidkanker en zijn Groningse onderzoekers actief op het terrein van baarmoederhalskanker. Bij dit laatste onderzoek is BioNTech betrokken, die eerder verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van één van de succesvolle mRNA vaccins tegen Covid-19.

RIVM: coronaprik voorkwam minimaal 88.000 ziekenhuisopnames (nos.nl)