24-07-2023

RS-vaccins kunnen ziekenhuisopnames flink beperken

EMA keurt tweede vaccin goed
Babyvoetjes in kleur
De Europese medicijnautoriteit EMA heeft een tweede vaccin tegen het RS-virus goedgekeurd. Dit vaccin van Pfizer kan worden gegeven aan zwangere vrouwen. Hun baby is dan na de geboorte zes maanden beschermd tegen deze luchtweginfectie. De vaccins kunnen in ons land ruim duizend ziekenhuisopnames per jaar voorkomen.

Artsen zien het vaccin als een doorbraak, schrijft de NOS. Jaarlijks belanden er in Nederland duizenden kinderen in een ziekenhuis, waarvan 150 tot 200 op de intensive care. Wereldwijd overlijden er jaarlijks naar schatting 100.000 tot 200.000 kinderen aan deze luchtweginfectie. Daarmee is het wereldwijd de tweede doodsoorzaak bij zuigelingen, na malaria.

Keerpunt

‘Dit is een keerpunt in de bestrijding van het virus’, zegt kinderarts en infectioloog Louis Bont van het UMC Utrecht. Hij deed onderzoek naar de effectiviteit van het vaccin.
Hij vervolgt: ‘Ik verwacht dat dit vaccin in ons land 1.000 à 1.500 ziekenhuisopnames kan voorkomen.’
Daarmee kunnen de vaccins een bijdrage leveren aan het voorkomen van een zorginfarct. Het Pfizer-vaccin kan ook mensen van 60 jaar en ouder beschermen tegen aandoeningen van de lagere luchtwegen, veroorzaakt door het RS (resipiratoir syncytieel) virus.

Eerste vaccin

Eind vorig jaar keurde de EMA al een eerste vaccin tegen het RS-virus goed. Dat vaccin, dat specifiek voor pasgeboren is bedoeld, is ontwikkeld door AstraZeneca en Sanofi. Beide vaccins zijn volgens Bont zeer veilig en ernstige bijwerkingen zijn niet bekend, schrijft de NOS. Ze hebben een werkzaamheid van circa 80%. Dat betekent dat de ziekte na vaccinatie nog wel kan voorkomen, maar in minder hevige mate en ook minder wordt overgedragen.

Rijksvaccinatieprogramma

De Gezondheidsraad moet nog advies uitbrengen aan de regering over opname van de twee vaccins in het Rijksvaccinatieprogramma. Dat advies wordt begin 2024 verwacht.
‘Ik ben ervan overtuigd dat een van deze twee vaccins in het Rijksvaccinatieprogramma komt’, aldus Bont tegen de NOS.

EMA-bericht over Pfizer-vaccin

NOS-bericht van 5 april 2023 over RS-vaccins