Het Nederlandse toelatingssysteem bestaat uit een grote hoeveelheid commissies en procedures die in werking treden na Europese goedkeuring van een medicijn. ‘Aan dat systeem worden steeds weer nieuwe donkere kamers toegevoegd,’ zegt Schouw. ‘Straks krijgen we weer een aparte procedure voor cel- en gentherapie. Het is niet meer werkbaar.'
De trage introductie is ook de Tweede Kamer opgevallen: deze zomer werd in drie verschillende moties al gevraagd om de toelatingsprocedure van medicijnen opnieuw tegen het licht te houden. De introductie van de coronavaccins heeft volgens de Kamerleden aangetoond dat het allemaal veel sneller kan, schrijft het FD.
Het is langzamerhand onmiskenbaar dat het toelatingssysteem vastloopt. De VIG zoekt de oplossingsrichting dichtbij, in Duitsland. Daar worden medicijnen uiterlijk binnen dertig dagen na de EMA-goedkeuring toegelaten tot het verzekerde pakket. Onderhandelingen over de prijs van de medicijnen vinden dan achteraf plaats. In het 'Duitse model' hoeven patiënten dus nauwelijks te wachten.
Het woord is straks aan de nieuwe minister van Volksgezondheid. Die krijgt in ieder geval te maken met een Kamer die ontevreden is over het bestaande toelatingssysteem, constateert het FD.