20-09-2022

Schouw: ‘Onze toelatingsprocedures lijken op spaghetti’

Gerard Schouw nw 09-2021
‘Onze toelatingsprocedures buitelen over elkaar heen als een bord spaghetti, maar de patiënt mag niet de dupe zijn van gesteggel rondom prijzen en onderhandelingen’, zegt Gerard Schouw in het Nederlands Tijdschrift voor Oncologie (NTvO).

NTvO besteedt in een redactionele serie artikelen aandacht aan de toegang tot nieuwe geneesmiddelen in Nederland. Daarbij gaat het vakblad in gesprek met diverse partijen uit de zorg, overheidsinstanties en de politiek. In dit artikel geeft Gerard Schouw, directeur van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) zijn visie op de toegang tot geneesmiddelen in Nederland.

Duitsland

Schouw ziet opmerkelijke verschillen in het hele proces na de goedkeuring van een geneesmiddel door de EMA.
‘Het grootste verschil zie je tussen Nederland en Duitsland: in Duitsland is een geneesmiddel vaak binnen 30 dagen beschikbaar en in Nederland kan het wel tot 500 dagen duren. Dat is toch bijna anderhalf jaar, en je zal maar afhankelijk zijn van dat nieuwe geneesmiddel, zeker als het gaat over kanker. Er was onlangs weer in het nieuws dat er allerlei vooruitgang geboekt is met innovatieve middelen, waardoor de overlevingskans bij kanker is toegenomen.
Dan zie je dus eigenlijk de onacceptabele verschillen tussen een oncologische behandeling in een ziekenhuis in Maastricht of een ziekenhuis in Aken.’

Drie dingen doen

In Duitsland is het uitgangspunt dat een patiënt snel toegang moet hebben tot het middel. Daarna wordt in de praktijk bekeken wat het doet bij een patiënt.
Schouw: ‘Dat is een hele andere visie dan in we hier hebben, waar we met de kostenbril naar de gezondheid kijken.’
Schouw geeft aan dat we drie dingen kunnen leren van onze Oosterburen. Hij pleit voor het aanstellen van een regisseur die verantwoordelijk is voor het hele beoordelingsproces na goedkeuring door de EMA.
‘Ook moeten er afspraken gemaakt worden over de tijdslijnen. Hoe lang mag je maximaal doen over een beoordeling of een andere stap in die keten? Dat moet je vastleggen. Het derde is dat er veel meer gebruik gemaakt moet worden van real world data bij de beoordeling van medicijnen, zodat je weet wat het geneesmiddel in de praktijk doet voor de patiënt. Als we deze drie dingen doen, kunnen we in Nederland grote stappen voorwaarts maken.’

Lees het volledige artikel in NTvO (inlog nodig)