21-12-2020

Snelle goedkeuring coronavaccin door goede samenwerking

Corona, coronavaccin, Covid-19
De positieve EMA-beoordeling van het coronavaccin van geneesmiddelenbedrijven Pfizer en BioNTech laat zien dat een goede samenwerking tussen bedrijven, overheden en marktautoriteiten loont voor het maatschappelijk belang.

Die conclusie trekt de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG). ‘De samenwerking tussen bedrijven en instanties als het Europees geneesmiddelenagentschap EMA, heeft ertoe geleid dat we nu zo’n elf maanden na het uitbreken van de pandemie een vaccin hebben dat voldoet aan de strenge Europese normen,’ verduidelijkt VIG-directeur Gerard Schouw.

Snelheid

De VIG is zeer te spreken over de professionele wijze waarop geneesmiddelenbedrijven en de EMA werkten volgens een rolling review. Er is veel tijd gewonnen doordat de EMA al tijdens de klinische studies onderzoeksgegevens heeft gekregen en deze heeft kunnen bestuderen. ‘Hierdoor kon snelheid worden gemaakt bij de beoordeling, zonder concessies te doen aan de veiligheid en effectiviteit van de vaccins en de zorgvuldigheid van de procedure,’ aldus Schouw.

Toelating

Hij wijst er verder op dat de EMA een positief oordeel heeft uitgesproken over voorwaardelijke markttoelating voor alle Europese lidstaten en niet heeft gekozen voor noodtoelating, zoals in andere landen veelal is gebeurd. Voorwaardelijke toelating geeft meer waarborgen voor de veiligheid en kwaliteit van het vaccin.
Met het positieve oordeel van de EMA kan de Europese Commissie een vergunning verlenen voor het vaccin.

Rolling review

‘Het is grote winst voor de gezondheid van ons allen dat dit zo snel en toch zorgvuldig is gebeurd,’ besluit Schouw. Hij spreekt de hoop uit dat de rolling review-methode vaker wordt toegepast, ook bij bijvoorbeeld nieuwe therapieën voor kanker. ‘Voor sommige patiënten telt elke dag, dus het is de moeite waard om dit goed te onderzoeken.’

Meer informatie over het coronavaccin Pfizer/BioNTech (CBG)

'Vaccin in het kort' (CBG)