01-11-2021

Snellere goedkeuring en directe opname in het basispakket moet mogelijk zijn

FD Logo Het Financieele Dagblad
De wachttijden en het aantal wachtende geneesmiddelen lopen gestaag op. De overheid moet er alles aan doen om een snellere goedkeuring en directe opname in het basispakket mogelijk te maken. De farmacie kan daarbij helpen.

Net als de VIG vindt ook Pieter van Lems, oprichter van het Triafinder project en zelf kankerpatiënt dat nieuwe - vaak dure - geneesmiddelen in Nederland te lang in de wachtkamer blijven voordat ze worden goedgekeurd. Dit komt volgens hem vooral doordat de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een betere prijs probeert te bedingen. Dat kan jaren duren. En de wachttijden en het aantal wachtende geneesmiddelen lopen gestaag op. De overheid moet er alles aan doen om een snellere goedkeuring en directe opname in het basispakket mogelijk te maken. De farmacie kan daarbij helpen.

Als de farmaceutische bedrijven bereid zijn €150 mln op tafel leggen, wordt de overheid niet meer gedwongen tot lange prijsonderhandelingen voordat een geneesmiddel in het basispakket kan en kunnen de lange wachttijden worden gestopt, zo redeneert Pieter.

Als dit lukt, wint volgens Pieter iedereen. Patiënten omdat ze medicijnen kunnen ontvangen en de farmaceutische industrie omdat zij een deel van de kosten terugverdient doordat de middelen eerder in het basispakket komen. De overheid kan de besparingen alvast inboeken en het geld dat daarmee vrijkomt kan naar het vereveningsfonds waarop zorgverzekeraars een beroep doen als ze veel dure klanten hebben.

Lees voor het volledige betoog van Pieter van Lems het FD-artikel Trage EMA en sjacherend ministerie kosten kankerpatiënt vele levensjaren.