10-05-2019

Stabilisatieperiode FMD verlengd tot 1 oktober 2019

De stabilisatieperiode van de implementatie van de nieuwe veiligheidskenmerken (FMD) voor geneesmiddelen wordt éénmalig verlengd tot 1 oktober 2019. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bekendgemaakt.

Om te voorkomen dat door de introductie van de FMD de geneesmiddelvoorziening in het geding zou komen, had de IGJ aanvankelijk een stabilisatieperiode ingesteld tot 9 juni. Ook tijdens deze tweede periode dient de apotheker\/groothandelaar zelf te beoordelen of een foutmelding ook daadwerkelijk betekent dat er iets aan de hand is met het product. Alleen bij twijfel mag het geneesmiddel niet ter hand gesteld of gedistribueerd worden en moet er een melding gedaan worden bij de IGJ.

Over FMD

Op 9 februari 2019 is de Falsified Medicines Directive (FMD) van kracht, een Europese richtlijn die vervalsing van medicijnen tegen gaat. Vanaf die datum bevat elke nieuwe verpakking van receptplichtige medicijnen die in Nederlandse apotheken komt een unieke code. Dit is een blokjescode, met daarin een productcode, batchnummer, houdbaarheidsdatum en uniek serienummer. Deze unieke code wordt opgenomen in een Europese database. Naar schatting 1% van alle geneesmiddelen is vervalst.