16-07-2019

Studie naar nieuw geneesmiddel Alzheimer gestaakt

Een grootschalig, internationaal onderzoek naar een geneesmiddel tegen de ziekte van Alzheimer is gestaakt. Dat maakte Novartis donderdag bekend. CNP520 moest het ontstaan van Alzheimer bij mensen met een hoog risico vertragen of zelfs voorkomen.

Een tussentijdse evaluatie wees op een verslechtering van sommige metingen van de cognitieve functie. Op basis van deze bevindingen hebben Novartis, en partners Amgen en Banner Alzheimer Institute besloten dat het potentiële voordeel voor de deelnemers aan het onderzoek niet opwegen tegen het risico, en hebben het onderzoek stop gezet.

Teleurstellend
Novartis laat in een reactie weten dat ‘we het teleurstellende nieuws van vandaag moeten accepteren als onderdeel van het zoeken naar innovatieve behandelingen’. Het bedrijf meldt verder dat het doorgaat met onderzoek naar middelen tegen Alzheimer en andere neurologische aandoeningen.

Alzheimer
De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie, ongeveer 70% van de dementiepatiënten heeft deze variant. Dementie is een verzamelnaam voor verschillende ziektebeelden waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Geheugenverlies is het belangrijkste kenmerk, maar men spreekt pas van dementie als er meer problemen zijn. In de loop van de tijd verliest een dementiepatiënt steeds meer de regie over zijn eigen leven en wordt hij afhankelijker van zijn omgeving.

Toekomst
Eén op de vijf mensen krijgt dementie, bij vrouwen is dit zelfs één op de drie. Door de vergrijzing neemt het aantal mensen met dementie de komende jaren toe. De verwachting is dat in 2040 een half miljoen Nederlanders deze diagnose hebben. Op dit moment zijn dat er ruim 270.000.

Klinisch onderzoek
Momenteel lopen er 135 klinische onderzoeken voor geneesmiddelen die de ziekte van Alzheimer bestrijden, blijkt uit cijfers die EFPIA dit voorjaar publiceerde. Daarvan zijn er 110 in een gevorderd stadium, namelijk in fase 2 of 3. De zoektocht naar een geschikt medicijn is moeizaam en kent veel afvallers. Maar de eerste DMT (disease modifying treatment) is hopelijk vanaf 2021 beschikbaar, volgens de Europese brancheorganisatie.

Persbericht Novartis

Visiedocument ‘Samen in actie komen: een betere toekomst voor mensen met Alzheimer’