30-11-2021

Terugblik VIG Talk: Duurzaamheid draagt bij aan kwaliteit zorg

VIG Talk 25 11 2021 transitie
Doelstellingen op het gebied van duurzaamheid gaan vaak hand-in-hand met doelstellingen die zijn gericht op het verbeteren van de kwaliteit van zorg en het beheersbaar houden van kosten. Dat bleek donderdag 25 november tijdens de VIG Talk Kantelpunt van duurzame zorg.

Daarin spraken Maria van der Heijden (MVO Nederland) en Hanneke Wittgen (VGZ) over wat er nodig is om de zorg verder te verduurzamen. ‘De klimaatcrisis is ook een gezondheidscrisis en omgekeerd heeft de gezondheidszorg invloed op het klimaat. De zorg is verantwoordelijk voor 7% van de Nederlandse CO-uistoot. Dat terugdringen maakt wel degelijk impact,’ aldus zorgontwikkelaar Hanneke Wittgen van zorgverzekeraar VGZ.

Kantelpunt nabij

Vergroening van de zorg is meer dan elektrisch rijden en zonnepanelen op het dak. ‘Het Urgenda-vonnis maakt duidelijk dat bedrijven een zorgplicht hebben op het gebied van milieubelasting,’ licht Van der Heijden toe. Zij wijst op tal van klimaatafspraken die de afgelopen jaren zijn afgesproken zoals het Klimaatakkoord van Parijs. Om die doelstellingen te halen moet er nu al veel gebeuren. Maar Van der Heijden is hoopvol. ‘Het kantelpunt naar een duurzame economie ligt binnen handbereik. Als 20% van de bedrijven en instellingen in de zorg duurzaam werkt, dan volgt de rest vanzelf.’

Verduurzamen = innoveren

In de zorg zijn tal van duurzaamheidsinitiatieven zoals ‘medicijnresten uit het water’, ‘De groene IC’ en ‘De groene OK’. ‘Duurzaamheid gaat over innoveren, het net even anders doen,’ verduidelijkt Van der Heijden. ‘Bedrijven hebben een enorme veranderkracht en daarmee invloed op het thema duurzaamheid.’ MVO Nederland ziet dat steeds meer bedrijven rapporteren over ‘niet financiële informatie’ en meer delen over wat ze doen op het gebied van duurzaamheid.

Inkoopvoorwaarden

Met de eigen ‘Nieuwe Economie index’ (NEx) houdt MVO Nederland bij hoe Nederland ervoor staat. ‘De huidige koers is 14,1%, tegen 12% een jaar geleden,’ aldus Van der Heijden. Beide wijzen erop dat het opnemen van duurzaamheid in inkoopvoorwaarden een belangrijke stap voorwaarts is. Wittgen: ‘Met inkoopvoorwaarden alleen red je het niet. Maar het is goed om te realiseren dat duurzaamheid vaak hand-in-hand gaat met andere doelstellingen, zoals gepast voorschrijven en afleveren. Dat draagt bij aan het terugdringen van verspillingen, een goede kwaliteit van zorg en het beheersbaar houden van kosten.’

Klik hier om de ‘VIG Talk Kantelpunt naar duurzame zorg’ terug te kijken.