07-04-2020

Ton de Boer (CBG) over sneller traject vaccinontwikkeling

Ton de Boer, voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, vertelt in een nieuwsuitzending van BNR over de mogelijkheden om het proces van vaccinontwikkeling te versnellen, zonder concessies te doen aan de veiligheid.

De procedures en regels om een vaccin op de markt te krijgen zijn strikt en duren jaren, legt De Boer uit, maar als gevolg van de huidige coronapandemie zijn er een paar mogelijkheden om het proces in te korten. Zo kunnen geneesmiddelenbedrijven gebruik maken van bepaalde platforms. Deze zijn ontwikkeld voor eerdere virusuitbraken, waarbij bestaande technieken al getest zijn op dieren. Ook wijst De Boer op een versnelde procedure die bedrijven kunnen volgen bij het Europees Medicijnagentschap EMA.

Eerder toegang
De VIG pleit al langer voor een verantwoorde aanpassing van de regelgeving, zodat meer patiënten eerder toegang krijgen tot nieuwe medicijnen. Het volledige ontwikkeltraject van een geneesmiddel duurt gemiddeld twaalf jaar. Pas aan het einde van dat traject hebben patiënten toegang tot een geneesmiddel. Terwijl patiënten al eerder voorwaardelijke toegang zouden kunnen krijgen, zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid. Dit is vooral van belang voor nieuwe levensreddende geneesmiddelen.

Nieuwe oplossingen
‘De coronacrisis laat zien hoe belangrijk het is dat we samen werken aan versnelde toegang’, zegt Gerard Schouw, directeur Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen. ‘We moeten sneller kunnen inspelen op noodsituaties, want patiënten kunnen simpelweg niet wachten op een behandeling of vaccin. Het is goed om te zien dat dit onderwerp nu hoog op de agenda staat, en er ruimte is voor snelle en slimme oplossingen.’

Doorlooptijd
Onderzoeksbureau GUPTA gaf eerder aan dat de doorlooptijd van geneesmiddelen korter kan door medicijnen eerder toe te staan op de markt, bijvoorbeeld via meer en grotere early access programma’s voor patiënten in de laatste onderzoeksfase.

Fragment BNR

Animatie ontwikkeling geneesmiddel