29-01-2019

UMC’s: ‘Nederlandse medicijnprijzen Europees gezien goedkoop’

Volgens de UMC’s zijn de prijzen van geneesmiddelen in Nederland Europees gezien goedkoop. Ook leggen zij een link tussen de lage prijzen en de geneesmiddelentekorten die kunnen ontstaan.

Deze uitspraak doen Peter Roos van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en Ronald Tijhuis, apotheker bij Benu Apotheken, in een interview met De Gelderlander. Roos en Tijhuis: ‘Wij zijn één van de meest goedkope landen in Europa. Als je naar Duitsland gaat voor een medicijn is deze wel voorradig, maar twee keer zo prijzig.’

Antibioticatekort
Peter Roos en Ronald Tijhuis vinden de bestaande geneesmiddelentekorten in Nederland een probleem. Zij benadrukken dat er in bepaalde ziekenhuizen een tekort is aan bepaalde antibiotica in ziekenhuizen. Ook wordt het volgens hen steeds moeilijker om antibiotica of andere belangrijke pijnstillers bij elkaar te sprokkelen.

Doorn in het oog
‘Dat onze zorgverzekeraars bepaalde goedkope medicijnen wel vergoeden en de prijzige geneesmiddelen niet, is ook een doorn in het oog van de aanbieder van de kostbare medicijnen. De ontwikkelaars van deze geneesmiddelen voelen zich uitgesloten op die manier en leveren niet meer’ aldus Tijhuis.

Bericht De Gelderlander