16-06-2020

Update COVID-19

AstraZeneca heeft afspraken gemaakt met de Inclusieve Vaccin Alliantie (IVA), bestaande uit Nederland, Italië, Frankrijk en Duitsland, over de levering van een toekomstig coronavaccin. AstraZeneca stelt de vaccins beschikbaar zonder winstoogmerk.

Als de ontwikkeling van het COVID-19-vaccin AZD1222 van de Oxford Universiteit goed verloopt, komen vanaf eind 2020 stapsgewijs in totaal 300 tot 400 miljoen vaccins beschikbaar voor Europa. Alle EU-lidstaten krijgen de mogelijkheid om onder dezelfde voorwaarden mee te doen met deze overeenkomst.

Oxford University kondigde vorige maand de start aan van een fase II / III studie van AZD1222 bij ongeveer 10.000 volwassen vrijwilligers in het Verenigd Koninkrijk. Ook in andere landen worden meerdere onderzoeken opgestart om de werking en de veiligheid van het vaccin verder te onderzoeken.

Janssen versnelt onderzoek
Janssen kondigde vrijdag aan dat het een kandidaat-vaccin tegen COVID-19, vanaf de tweede helft van juli gaat testen op mensen. De klinische testen zijn vervroegd na veelbelovende resultaten in de pre-klinische fase en overleg met regulatoire autoriteiten.

De klinische studie vindt plaats onder ruim duizend gezonde volwassenen in België en de Verenigde Staten, gericht op de veiligheid, effectiviteit van en de immuunrespons op het kandidaat-vaccin. Het onderzoek vindt ‘dubbelblind’ en met een placebogroep plaats.

Persbericht AstraZeneca

Persbericht Johnson & Johnson