15-02-2022

Vaccinproductie draait op volle toeren

Efpia Covid-19 vaccine production
Door procesverbeteringen en de inzet van extra fabrieken worden maandelijks miljoenen vaccins tegen COVID-19 gemaakt. Op dit moment kunnen de gezondheidsdiensten wereldwijd het productietempo nauwelijks aan: het aantal doses dat wordt toegediend blijft achter bij de productie.

Eind deze maand ligt de totale vaccinproductie wereldwijd op 13,2 miljard. Dit aantal loopt op tot 18,5 miljard eind juni. Dat blijkt uit een publicatie van EFPIA op basis cijfers van Airfinity en Our World in Data.

Vaccinbergen

Dankzij de hoge productiecijfers krijgen steeds meer landen de beschikking over voldoende vaccins om de eigen bevolking te vaccineren. Dit kan er toe leiden dat er ‘vaccinbergen’ ontstaan: uitpuilende lokale distributiecentra. Mogelijk zelfs leidend tot vaccins die niet gebruikt kunnen worden omdat ze over de houdbaarheidsdatum heen zijn. Oorzaken hiervoor liggen vaak op lokaal terrein: het ontbreekt vaak aan (gekoelde) transportmogelijkheden en getraind personeel. Ook is de lokale bevolking niet altijd goed geïnformeerd over het nut van vaccinatie.

Efpia Unused Covid-19 vaccine stock

EFPIA: infographics vaccins februari 2022