21-12-2021

Veel biomedische innovaties in Science’s Breakthrough of the Year 2021

Artificial intelligence AI
Aan het einde van het jaar maakt het gezaghebbende tijdschrift Science traditiegetrouw een jaaroverzicht met de belangrijkste wetenschappelijke doorbraken van 2021. Hoog in de lijst staan dit jaar innovaties in de biomedische wetenschap.

Medisch Contact zette de meest baanbrekende innovaties op een rij. Twee publicaties over kunstmatige intelligentie in Nature en Science sprongen het afgelopen jaar in het oog, zo blijkt uit de ranking. Wetenschappers zetten AI-software in om duizenden driedimensionale eiwitstructuren te voorspellen, op basis van de aminozuren die ze bevatten. De toepassing wordt nu al gebruikt bij de analyse van het effect van mutaties in het spike-eiwit van de omikronvariant.

COVID-19

Ook andere doorbraken gelinkt aan de bestrijding van COVID-19 zijn in het overzicht opgenomen. Science noemt specifiek de komst van antivirale medicatie: geneesmiddelen die ziekenhuisopname en overlijden voorkomen mits ze vroeg na een corona-infectie worden ingenomen.

Psychedelica

Verder zijn, aldus Science, psychedelica aan een bescheiden opmars begonnen in de psychiatrie, vooral bij de behandeling van depressie en posttraumatisch stresssyndroom (PTSS).

Monoklonale antilichamen

Ook een andere ontwikkeling, die van de monoklonale antilichamen, gaat gestaag voort. Ze werden al ingezet bij de behandeling van sommige vormen van kanker en auto-immuunziekten, maar afgelopen jaar werden ze ook ingezet bij de behandeling van infectieziekten. Zo kwamen er (experimenteel) monoklonale antilichamen tegen SARS-CoV-2, het respiratoir syncytieel virus (RSV), hiv en malariaparasieten. In de VS heeft de FDA inmiddels monoklonale antilichamen goedgekeurd tegen ebola, miltvuur bij inademing, terugkerende Clostridium difficile, RSV bij zuigelingen met een hoog risico en hiv bij mensen voor wie andere medicijnen niet werken.

Ook de ontwikkeling van de gentechniek CRISPR sprong het afgelopen jaar in het oog in de Science’s 2021 Breakthrough of the Year. Op experimentele wijze werden in 2020 voor het eerst mensen behandeld met sikkelcelziekte en bètathalassemie.

Lees hier het complete artikel van de 2021 Breakthrough of the year in Science of bekijk de video