17-05-2022

VIG feliciteert Incyte BioSciences en Novartis met Prix Galien Award

Pharmaceutical Award 2022 Incyte Bio Sciences Benelux Pemazyre Prix Gallien
©

Foto: Niels Brouwer | Beeld: Elke Engström, Executive Director Pemazyre Integrated Franchise Lead & New van Incyte BioSciences Benelux met juryvoorzitter prof. dr. Koos Burggraaf.

Incyte BioSciences Benelux heeft maandag de Prix Galien Pharmaceutical Award 2022 gewonnen voor haar innovatieve geneesmiddel Pemazyre (pemigatinib). De Biological Award ging naar Novartis voor de gentherapie Zolgensma.

De Prix Galien Awards belonen uitzonderlijk, begaafde onderzoekers, fraaie medische technologieën en innovatieve of betekenisvolle ontwikkelingen op het gebied van de farmacologie en farmacotherapie. De prijzen werden maandag voor de 29e keer uitgereikt in de Stadsgehoorzaal in Leiden.

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) feliciteert Incyte en Novartis met het behalen van deze prestigieuze innovatieprijs. VIG-directeur Gerard Schouw: ‘Ik ben bijzonder trots op de prestaties van deze twee lidbedrijven. Beide geneesmiddelen staan symbool voor de innovatieve kracht van onze sector. Ze illustreren de buitengewone mogelijkheden die cel- en gentherapieën bieden.’

Galgangkanker

Pemigatinib is het eerste geregistreerde middel dat heel specifiek een belangrijk mechanisme remt dat verantwoordelijk is voor de groei en overleving van kwaadaardige cellen bij galgangkanker. ‘Het ontrafelen van dit super-complexe mechanisme bij galgangkanker en het vinden van een therapie die dit mechanisme remt is een prestatie van de bovenste plank,’ aldus Koos Burggraaf, juryvoorzitter Prix Galien Nederland.

Carolina Correa, general manager van Incyte Biosciences Benelux is blij en trots met de Pharmaceutical Award. Dit is een geweldige erkenning voor het doorzettingsvermogen, de energie, de tijd en de investeringen die Incyte en haar team in de ontwikkeling van dit geneesmiddel hebben gestoken. 'Bij Incyte richten we ons op innovatie die een belangrijk verschil maakt in de resultaten voor patiënten en het is geweldig om de erkenning voor onze inspanningen te ontvangen.'

Toegang voor patiënten

Het middel van Incyte is begin 2021 goedgekeurd door het Europees Medicijnagentschap EMA. Toegang voor patiënten in Nederland is op dit moment echter alleen mogelijk via een programma voor vroege toegang dat Incyte in het leven heeft geroepen als uitzondering om patiënten in nood te dekken. 'Het is belangrijk dat we samen met alle partijen werken aan de ontwikkeling van de juiste beoordelingsmechanismen die rekening houden met de bijzonderheden van het ontwikkelen en vergoeden van geneesmiddelen voor zeldzame ziekten', zegt Correa. 'Patiënten in Nederland verdienen het om de beschikking te hebben over innovatieve behandelingen om de best mogelijke kansen te krijgen. Ik heb er alle vertrouwen in dat we door samen te werken dit zullen bereiken.'

SMA-1

Zolgensma (onasemnogen abeparvovec) is het eerste geregistreerde gentherapieproduct middel voor erfelijke Spinale Spier Atrofie type 1 – ook wel SMA-1. Een zeer ernstige variant van de groep SMA’s, die het meeste voorkomt en vaak al op kinderleeftijd tot zeer ernstige problemen en niet zelden tot de dood leidt. De ziekte berust op de afwezigheid of een serieuze mutatie in het SMN-1 gen en kan dus alleen bestreden worden door het vervangen van het gen door een volledig functionele kopie van het SMN1 gen. Dat is precies wat de behandeling van Novartis doet.

Volgens de jury is dit hét bewijs voor de potentie van innovatieve gentherapie. ‘Met indrukwekkende klinische resultaten en dus alle reden om dit geneesmiddel uit te roepen tot de winnaar van Prix Galien Biological Award van 2022’, aldus Burggraaf.

Research Award

De Prix Galien Research Award 2022 is toegekend aan Frances de Man, werkzaam op de afdeling longziekten van Amsterdam UMC. Haar onderzoek richt zich met name op het ontrafelen van de oorzaken van rechter hartfalen, een gevreesde en onbehandelbare complicatie van pulmonale hypertensie.

Medtech Innovation Award

De 4e Prix Galien MedTech Innovation Award werd uitgereikt voor Scinus Cell Expansion System, een innovatieve bioreactortechnologie die stamceltherapie en regeneratieve geneeskunde breed toegankelijk kan maken.

Biological Award 2022 Novartis Gene Therapies Zolgensma Prix Gallien
©

Foto: Niels Brouwer | Beeld: Regional Medical Director Benelux & Ireland Jaap de Boer van Novartis Gene Therapies met prof. dr. Koos Burggraaf.