23-02-2021

VIG: ‘Hans Schikan als special envoy vaccins uitstekende keuze’

Hans Schikan
Het ministerie van VWS heeft Hans Schikan benoemd als special envoy vaccins. Schikan gaat in beeld brengen hoe Nederland de productie van coronavaccins nog verder kan versnellen. Medio maart brengt hij hier verslag over uit.

Schikan heeft ruime ervaring binnen de biofarmaceutische sector en brengt een breed en relevant netwerk met zich mee. Hij is onder meer lid van het Topteam Life Sciences & Health, was CEO van biotechonderneming Prosensa en is actief als voorzitter of commissaris bij verschillende binnen- en buitenlandse biofarmabedrijven.

Samenwerking

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) is blij met de aanstelling van Schikan als special envoy vaccins. ‘Hans kent zowel de overheid als het bedrijfsleven goed. En weet wat er internationaal speelt. We werken graag samen om de mogelijkheden te verkennen om de vaccinproductie in Nederland én Europa te verhogen’, zegt Gerard Schouw, directeur VIG. ‘Onze sector draagt daar graag zijn steentje aan bij. Geneesmiddelenbedrijven schalen hun productie maximaal op. Ook ontstaan veel nieuwe samenwerkingen, niet alleen internationaal, maar ook in Nederland.’

Opdracht

De special envoy vaccins gaat in gesprek met relevante partijen in Nederland om de (productie)capaciteit van COVID-vaccins te inventariseren. De special envoy vaccins spreekt daarnaast met bedrijven die voor Nederland vaccins (gaan) leveren om te kijken of zij nu nog obstakels ervaren bij de opschaling van de productie en levering. Schikan ondersteunt samenwerking, dialoog en waar mogelijk brengt hij partijen bij elkaar om zo te faciliteren bij het sluiten van contracten in het kader van vaccinproductie.

Plan B

In een eerder interview met de VIG in het kader van de Septemberbijeenkomst zei Schikan: ‘Als de coronacrisis ons iets heeft geleerd, is dat je altijd een plan B moet hebben. En liefst ook een plan C.’ Wees voorbereid, was destijds het leidende motief in het verhaal van Schikan. ‘Na de watersnoodramp in 1953 kwam Nederland met het Deltaplan voor Zeeland. Uiteindelijk zijn we expert en wereldwijd toonaangevend geworden in watermanagement. Zo zie je dat elke crisis, hoe vervelend ook, kansen biedt om op een hoger niveau te gaan presteren. Het wordt tijd voor een Deltaplan voor medicijnen en vaccins.’