09-03-2021

VIG in gesprek met topstudenten Avicenna

Pixabay workplace 1245776 1280
‘Waarom duurt het in Europa veel langer dan in de Verenigde Staten voordat een nieuw geneesmiddel tegen kanker een registratie krijgt?’ Dat vroeg student Sophie van het Avicenna Excellence Program op 1 maart aan VIG-directeur Gerard Schouw.

Schouw gaf voor veertig studenten van Avicenna online een presentatie van een uur over beschikbaarheid van de zorg. Daarin kwam aan de orde dat het in Europa gemiddeld 378 dagen duurt voordat een nieuw geneesmiddel tegen kanker beoordeeld en geregistreerd is. In de VS duurt die toelatingsprocedure slechts 181 dagen.
‘In de VS is men erg gebrand op nieuwe medicijnen’, antwoordde Schouw. ‘Daar worden ook minder kritische vragen over de prijs gesteld. Bovendien werkt de VS vaker met voorwaardelijke toelating dan Europa.’

Samenwerking

Student Joost vroeg zich af of farmaceuten veel samenwerken bij de productie van vaccins, om snel zo veel mogelijk mensen een vaccin te kunnen toedienen. Het korte en krachtige antwoord: ‘Jazeker!’
Acht goede voorbeelden daarvan zijn te vinden in een recente blog van Nathalie Moll, algemeen directeur van EFPIA, de Europese brancheorganisatie van geneesmiddelenbedrijven. Afgelopen week kwam daar een negende voorbeeld bij: Merck gaat Johnson & Johnson helpen bij het produceren van een coronavaccin.

Rolling review

In zijn presentatie wees Schouw onder meer op de grote afhankelijkheid van China en India, waar nu ruim driekwart van de wereldwijde medicijnproductie vandaan komt. Ook de supersnelle ontwikkeling én goedkeuring van coronavaccins kwam aan de orde. De EMA-beoordeling van de drie tot nu toe goedgekeurde coronavaccins duurde gemiddeld 21 in plaats van 378 dagen, onder meer dankzij de rolling review.
Schouw: ‘Het zou een enorme stap vooruit zijn als we, met de leerervaringen van de vaccins in het achterhoofd, ook bij geneesmiddelen tegen bijvoorbeeld kanker een korter beoordelingstraject krijgen.’

Uitbehandelde patiënten

Ingmar de Gooijer (myTomorrows) was de andere spreker tijdens deze avond van Avicenna. myTomorrows richt zich op verbeterde ontwikkeling, toelating en vergoeding van medicijnen in Europa, de VS en Azië. Een belangrijke activiteit daarbij is om uitbehandelde patiënten te koppelen aan medicijnen in ontwikkeling.

Interdisciplinair

Het Avicenna Excellence Program is een extracurriculair programma voor high potential master-, PhD-studenten en young professionals. Centraal in het programma staat innoveren in de gezondheidszorg door interdisciplinaire samenwerking. In kleine teams werken deelnemers met verschillende achtergronden aan oplossingen en innovaties voor negen thema’s binnen de gezondheidszorg.