In het rapport, dat gericht is op de periode van 2013 tot 2017, komt het CBS tot de volgende concrete bevindingen over deze vier jaar:
Prijzen dalen
De conclusies zijn opmerkelijk, omdat er de laatste jaren veel wordt gesproken over de hoge prijzen van medicijnen, die volgens sommigen de zorg moeilijker betaalbaar zouden maken. Maar de prijzen van ziekenhuisgeneesmiddelen daalden in vier jaar fors. De gemiddelde uitgaven per patiënt voor specialistische geneesmiddelen daalden van € 11.270 naar € 8.160 euro.
Meer patiënten geholpen
Het aantal patiënten dat ziekenhuisgeneesmiddelen gebruikt, steeg tussen 2013 en 2017 met ongeveer 25% per jaar. De hogere uitgaven voor medisch-specialistische zorg worden vooral veroorzaakt door de groei van het aantal patiënten dat behandeld wordt met specialistische medicijnen.
‘We helpen dus meer mensen, met betere medicijnen, voor minder geld per persoon’, zegt Gerard Schouw, directeur Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG). ‘Dat betekent dat de kwaliteit van zorg verbeterd is, tegen verhoudingsgewijs lagere kosten.’
Onderzoek Deloitte
Het CBS-rapport is in lijn met de resultaten van een studie waaraan Deloitte het afgelopen jaar werkte, in opdracht van de VIG. Dit onderzoek wordt binnenkort gepubliceerd.
CBS-rapport