21-04-2020

VIG ondersteunt motie Tweede Kamer over medicijnproductie Europa

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) is blij met de prioriteit die Tweede Kamer en kabinet geeft aan geneesmiddelenontwikkeling en productie in Europa en Nederland. De VIG werkt inmiddels aan een routekaart over hoe dat zou kunnen.

De Tweede Kamer nam over dit onderwerp op 16 april met grote meerderheid een motie aan, waarin het kabinet wordt opgeroepen om nog vóór de zomer met een plan te komen. Dat plan moet er op gericht zijn een groter deel van de ontwikkeling en productie van geneesmiddelen, vaccins en beschermingsmateriaal in Nederland en Europa te laten plaatsvinden.

Afhankelijkheid
‘De wens van de Kamer past naadloos in onze ambitie om de Life Sciences & Health sector in Nederland te versterken’, zegt VIG-directeur Gerard Schouw. ‘Dat is goed voor Nederland en vermindert de afhankelijkheid van andere landen, bijvoorbeeld China en India.’

In het debat constateerde de Tweede Kamer dat de actuele crisis rond COVID-19 aantoont dat die afhankelijkheid nu te groot is. Dat maakt ons land – en met name de Nederlandse patiënt – kwetsbaar.

Meer investeren
Het is belangrijk om meer te investeren in het vestigings- en innovatieklimaat van Nederland en Europa, en overbodige belemmeringen in wet- en regelgeving weg te nemen. Dat zet de Life Science & Health sector er toe aan om meer onderzoek, ontwikkeling en productie van geneesmiddelen en vaccins in Europa uit te voeren.

Europese aanpak
Naast een nationale aanpak zou Nederland zich ook sterk moeten maken voor een Europese strategie, zodat Europa als blok een wereldwijde aanjager wordt op het gebied van geneesmiddelontwikkeling en productie, vindt de VIG. Schouw: ‘De Europese brancheorganisatie van geneesmiddelenbedrijven, EFPIA, maakt zich hier al langere tijd sterk voor. Hoe beter we bij dit onderwerp samen kunnen werken met de Europese Commissie, hoe effectiever we zijn.’

Motie