28-02-2023

VIG over SOMO: ‘Vaccins hadden ongekende impact’

Coronavaccins
‘Door de samenwerking van overheden, wetenschappers en farmaceutische bedrijven is het gelukt om binnen een jaar een oplossing te vinden tegen het COVID-19 virus, die over de hele wereld een ongekende impact had op de volksgezondheid, het maatschappelijke leven en de economie.’

Dat zegt Merit Boersma, woordvoerder van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG). Ze reageert op een rapport dat SOMO maandag publiceerde, waarin kritiek wordt geuit op de winst die sommige farmaceuten maakten op coronavaccins. De Nederlandse overheid gaf tot nu toe ruim € 80 miljard uit aan coronacrisismaatregelen. Zonder vaccins was dit nog veel meer geweest.
Boersma: ‘Door de uitzonderlijke prestatie van geneesmiddelenbedrijven en wetenschappers zijn wereldwijd miljoenen levens gered en is de maatschappelijke schade nog enigszins ingedamd. Ook omdat farmaceutische bedrijven erin zijn geslaagd om over de hele wereld snel enorme hoeveelheden van de vaccins te produceren en beschikbaar te stellen.’

Meeste vaccins ongebruikt

Het is belangrijk om te beseffen dat lang niet ieder farmaceutisch bedrijf succesvol geweest in het ontdekken en ontwikkelen van effectieve vaccins tegen COVID-19. Op dit moment zijn er maar 7 vaccins toegelaten, maar er zijn er nog ruim 300 in ontwikkeling. Daarvan zullen er waarschijnlijk niet veel worden toegelaten en gebruikt. Dit maakt duidelijk hoe ingewikkeld, kostbaar en risicovol het is om in zo’n korte tijd een effectief vaccin te maken.

Veel investeringen verdampt

Sommige bedrijven hebben daarom ook forse verliezen geleid op hun investeringen. Er is dus sprake van een gemengd beeld: een paar bedrijven hebben geld overgehouden aan hun investeringen, wat ze weer deels kunnen herinvesteren in onderzoek naar nieuwe vaccins en geneesmiddelen. Andere bedrijven hebben alleen hun investeringen (kostendekkend) terugverdiend. En het overgrote deel van de bedrijven ziet de investeringen verdampen, omdat het niet lukt een werkend vaccin te ontwikkelen.