25-08-2021

VIG Talk #terugnaar100 op 2 september over toegang geneesmiddelen

Toegang

De VIG Talk van 2 september draait om de toegang van Nederlandse patiënten tot nieuwe geneesmiddelen. Hoe kan het dat we achterlopen in Europa en wat voor oplossingen zijn er mogelijk? Sprekers: David Ikkersheim (KPMG) en Jan Benedictus (Patiëntenfederatie).

Als het gaat om de toegang tot innovatieve medicijnen heeft Nederland een achterstand ten opzichte van andere Europese landen. Vooral als we kijken naar Duitsland is het verschil groot. Van de 152 nieuwe geneesmiddelen zijn er in Duitsland 133 beschikbaar. In ons land zijn dat er slechts 96. En dan moet een patiënt nog gemiddeld 200 dagen wachten op deze geneesmiddelen. In Duitsland is dat maximaal 100 dagen, maar vaak korter.

Programma
Hoe is het mogelijk dat de situatie van een patiënt met een zeldzame ziekte in het ziekenhuis in Aken hoopvoller is dan in het ziekenhuis twintig kilometer verderop in Heerlen? Wat kunnen we leren van Duitsland? Hoe zou het ‘Duitse systeem’ ook in Nederland kunnen werken? In deze VIG Talk #terugnaar100- Hoe krijgen we de Nederlandse patiënt uit de wachtkamer? zoomen we verder in op de gevolgen voor de Nederlandse patiënt, en krijgen we inzicht in het Duitse toelatingsmodel.

Sprekers
De eerste spreker is arts en bedrijfskundige David Ikkersheim, partner bij KPMG met specialisatie farmacie en gezondheidszorg. Hij adviseert ziekenhuizen, overheden, zorgverzekeraars en geneesmiddelenbedrijven bij verandertrajecten. De tweede spreker is Jan Benedictus. Hij is programmanager bij de Patiëntenfederatie Nederland, waar hij zich onder ander bezighoudt met medicijnen en farmacie.

Discussie
Dagvoorzitter Gerard Schouw (VIG) geeft leiding aan deze VIG Talk over dit boeiende en actuele onderwerp. Na een korte presentatie van beide sprekers, is er gelegenheid voor deelnemers van de VIG Talk om zich via de chat te mengen in de discussie en vragen stellen aan de gasten.
De VIG werkt aan een analyse van knelpunten, maar wil zich ook hard maken voor mogelijke en haalbare oplossingen.

Aanmelden
U kunt zich aanmelden via onderstaande link. Dit live event vindt plaats op donderdag 2 september, van 16.00 tot 17.00 uur. Deelnemers ontvangen kort voor de start van het event een linkje voor online toegang.

Aanmelden voor VIG Talk 2 september