26-10-2021

VIG Talk: Zijn we voorbereid als COVID-25 zich aandient?

VIG Talk 18 okt 21 kaart
Wat als COVID-25 zich aandient, zijn we dan te laat? Het nieuwe kabinet moet € 1 miljard investeren om ons land echt weerbaar te maken tegen een nieuwe pandemie, aldus de VIG-oproep op Prinsjesdag. Want goed voorbereid zijn, is het halve werk. Over pandemic preparedness gaat de VIG Talk op 28 oktober. Aanmelden kan nog!

In de VIG Talk van 28 oktober geven Hans Schikan, special envoy vaccins, en Henk Jan Out, woonachtig in Shanghai en werkzaam als Chief Scientific Officer bij Ferring hun visie op de mogelijke manieren waarop Nederland kan inzetten op pandemic preparedness. Hoe gaan we om met nieuwe bedreigingen, en hoe benutten we vooral ook de COVID-kansen? Nederland heeft een belangrijke rol gespeeld in de bestrijding van Covid-19, onder andere als ontwikkelaar van een vaccin wat wereldwijd ingezet wordt. Maar hoe ‘verzilveren’ we deze voorsprong ? Kunnen we wat leren van de landen om ons heen? Wat gebeurt er bijvoorbeeld in Duitsland, en verder weg in China, waar het allemaal begon?

Henk Jan Out

De eerste spreker is Henk Jan Out, woonachtig in Shanghai en werkzaam als Chief Scientific Officer Asia-Pacific bij Ferring Pharmaceuticals waar hij verantwoordelijk is voor de R&D-strategie van nieuwe medicijnen in China en Japan. Out is een ervaren farmaceutisch geneeskundige en werkt al meer dan 25 jaar in de geneesmiddelensector. Hij neemt ons mee in de laatste corona-ontwikkelingen.. Welke sporen heeft de pandemie achtergelaten en hoe bereidt China zich voor op mogelijke toekomstige pandemieën?

Henk Jan Out: ‘China heeft een zero tolerance beleid voor COVID-19. Het aantal infecties is daarmee het laagste in de wereld maar het gaat ten koste van veel vrijheid. De maatregelen zijn in toenemende mate absurd en irrationeel. De vraag is hoe lang de Chinese autoriteiten dit vol gaan houden. Maar inmiddels ze zijn wel 1 van de grootste vaccin-exporteurs van de wereld. Daar kunnen we wellicht iets van leren.”

Hans Schikan

De tweede spreker is Hans Schikan. Hij is onder meer lid van het Top Team van de Topsector Life Sciences & Health, was CEO van biotechbedrijf Prosensa en net als Henk Jan Out werkzaam bij Organon, als Algemeen Directeur van Organon Nederland. In februari benoemde het ministerie van VWS Schikan als special envoy vaccins. In die functie ging hij dit voorjaar in gesprek met tientallen partijen in Nederland om de (productie)capaciteit van COVID-19-vaccins te inventariseren.

Schikan gaf in een eerder interview met de VIG aan dat Nederland beter voorbereid moet zijn op mogelijke nieuwe pandemieën: ‘Daarom moeten we nu al nadenken over de verdere toekomst. Als de coronacrisis ons iets heeft geleerd, is dat je altijd een plan B moet hebben. En liefst ook een plan C.’ Hij is voorstander van de oprichting van een sterke faciliteit voor pandemiebeheersing. Schikan: ‘Ik denk dat Nederland daar een belangrijke rol bij kan spelen. We hebben op vaccingebied heel wat te melden, naast een uniek LSH-systeem, een krachtige kennisinfrastructuur en de aanwezigheid van het EMA. Naast de noodzaak ons goed voor te bereiden op toekomstige pandemieën, zie ik ook kansen voor groei.’

Discussie

Na een korte presentatie gaat dagvoorzitter Carla Vos (hoofd Kennis en Beleid bij de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen) met beide sprekers in gesprek over hun bijdragen. Deelnemers aan de VIG Talk kunnen zich via de chatfunctie mengen in de discussie en vragen stellen aan de gasten.

Aanmelden

Deze online bijeenkomst is relevant voor iedereen die actief is binnen de geneesmiddelensector en gezondheidszorg. U kunt zich aanmelden via de aanmeldknop op deze pagina. Dit live event vindt plaats op donderdag 28 oktober, van 16.00 tot 17.00 uur. Deelnemers ontvangen kort voor de start van het event een linkje voor online toegang.

Aanmelden VIG Talk 28 oktober