23-05-2022

Whitepaper: De strijd tegen Alzheimer

Overhandiging Whitpaper Dementie
© Vlnr: Anne Dreves, Ramon van Aert, Wiesje van der Flier, Dineke Amsing.
Wat is de impact van de ziekte van Alzheimer voor de gezondheidszorg? Wat is ervoor nodig om de alsmaar groter wordende groep patiënten in de toekomst goed te kunnen helpen? En wat kan de geneesmiddelensector hieraan bijdragen?

Dit hebben we samengebracht in de whitepaper ‘De strijd tegen Alzheimer’, waarvan we het eerste exemplaar vrijdag 20 mei hebben overhandigd aan prof.dr. Wiesje van der Flier, projectleider ABOARD, Scientific director Alzheimercentrum Amsterdam en Anne Dreves, Projectmanager ABOARD.

Wist je dat de ziekte van Alzheimer nu al één van de grootste uitdagingen is voor onze gezondheidszorg en dat deze ziekte de belangrijkste oorzaak is van dementie?
Even een paar feitjes over dementie in Nederland:
> 1 op de 4 mensen krijgt dementie.
> 16.000 mensen sterven per jaar aan dementie.
> Er wordt 6,6 miljard euro per jaar aan directe zorgkosten uitgegeven aan dementie.

Vanuit de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen geven wij niet op totdat er een behandeling tegen de ziekte van Alzheimer mogelijk is. Maar niemand kan zo’n grote en complexe uitdaging als de ziekte van Alzheimer alleen oplossen. Daarom gaan we dan ook graag het gesprek aan met andere partijen om te inventariseren welke stappen we samen kunnen zetten in de strijd tegen deze ziekte. Welke randvoorwaarden zijn er bijvoorbeeld noodzakelijk om in de toekomst een behandeling beschikbaar te krijgen voor de juiste patiënt en op het juiste moment?

Meer hierover kunt u lezen op onze site. https://lnkd.in/eNd4C7zZ