12-08-2021

WHO toetst drie nieuwe medicijnen voor behandeling corona

Corona, coronavaccin, Covid-19
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO start een internationale klinische studie naar drie nieuwe geneesmiddelen voor de behandeling van coronapatiënten die in het ziekenhuis liggen.

De drie reeds bestaande medicijnen – oorspronkelijk voor de behandeling van andere aandoeningen zoals kanker, ernstige malaria en auto-immuunziekten - worden getest op patiënten in 600 ziekenhuizen in 52 landen. De geneesmiddelen binnen het Solidarity PLUS onderzoek, zijn gedoneerd door geneesmiddelenbedrijven Novartis, Johnson & Johnson en Ipca.

Eerdere studie
Eerder testte de WHO al vier andere geneesmiddelen voor de behandeling van coronapatiënten die in het ziekenhuis liggen. Deze bleken geen of weinig effect te hebben op het verloop van de ziekte veroorzaakt door het coronavirus.

Over Solidarity PLUS
De Solidarity PLUS studie is de grootste wereldwijde samenwerking van de WHO, waarbij overheden, wetenschap, artsen en farmaceutische bedrijven betrokken zijn. Hierdoor kan de proef meerdere behandelingen tegelijk beoordelen aan de hand van één protocol. Duizenden patiënten nemen deel aan de studie, waardoor het mogelijk is om robuuste schattingen te maken van het effect van een geneesmiddel op de mortaliteit - zelfs matige effecten. ‘Het vinden van meer doeltreffende en toegankelijke medicijnen voor COVID-19-patiënten blijft een kritieke behoefte,’ aldus WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus,

Persbericht WHO