In de resolutie wordt de steun uitgesproken voor mensen die werken in de zorg en gesteld dat een vaccin tegen COVID-19 een wereldwijd publiek goed moet zijn. Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, zei: ‘Een vaccin tegen COVID-19 mag niet de luxe zijn van enkele gelukkigen.’ Daarnaast onderschrijft de resolutie de inzet van geneesmiddelenbedrijven in deze crisis. Er wordt opgeroepen om samen te werken met private partijen.
Eenheid
WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus riep op tot een intensivering van de inspanningen voor een eerlijke toegang tot geneesmiddelen. Volgens Adhanom Ghebreyesus is ‘de mondiale eenheid het krachtigste instrument om de uitbraak te bestrijden’. De pandemie stelt de wereld voor ongekende uitdagingen, maar het leidt ook tot niet eerder geziene samenwerkingen. Bedrijven, overheden en onderzoeksinstellingen werken zij aan zij om te komen tot een behandeling of vaccin tegen COVID-19.
Wereldwijde samenwerking
De WHO lanceerde eerder deze maand, samen met en aantal ngo’s en de International Federation of Pharmaceutical Manufacturers & Associations (IFPMA) een nieuwe wereldwijde samenwerking: Access to COVID-19 Tools Accelerator (ACT). Doel is de ontwikkeling, productie en toegang tot COVID-19 diagnostica, medicijnen en vaccins te versnellen. Gezamenlijk beloven deze tien organisaties om zich in te zetten voor gelijke toegang tot innovatieve behandelingen van COVID-19 voor iedereen. Daarbij hebben ze regeringsleiders opgeroepen om dit initiatief te ondersteunen.
Alles op alles
Tegelijkertijd schalen bedrijven hun productiefaciliteiten op om er voor te zorgen dat een vaccin tegen COVID-19 voor iedereen beschikbaar is. ‘Eerder maakten bedrijven geld, menskracht en potentiële behandelingen beschikbaar voor universiteiten om een vaccin of een medicijn te ontwikkelen’, zegt Gerard Schouw, directeur Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen. ‘Samenwerking op deze schaal is niet eerder vertoond in de wereld. Bedrijven stellen alles in het werk om toegang voor alle mensen op de wereld mogelijk te maken; hierna is het aan regeringsleiders om te komen tot een eerlijke verdeling.’
World Health Assembly
COVID-19 heeft ook zijn invloed gehad op de jaarlijkse vergadering van de WHO, de World Health Assembly. Voor de deelnemers zal het even wennen zijn geweest. In plaats van twaalf dagen zoals vorig jaar duurde de vergadering dit jaar maar twee dagen en was de bijeenkomst virtueel. De wereldwijde pandemie vormde ook het belangrijkste agendapunt van de tweedaagse vergadering en leidde tot een grote eensgezindheid tussen de deelnemende landen.
Onder druk
Tegelijkertijd staat de WHO zelf onder steeds grotere druk. Vooral uit de hoek van de Verenigde Staten is kritiek op het functioneren van de organisatie. President Trump heeft gedreigd dat hij , als er geen hervorming van de organisatie plaatsvindt, financiering zal opschorten. Hoewel veel landen dit afkeuren, is men het er over eens dat de aanpak van deze crisis door de WHO om een evaluatie vraagt.
Politiek getouwtrek
Door de terugtrekkende beweging van de Verenigde Staten ziet China haar kans om een sterkere positie op het wereldtoneel te verkrijgen. Naast het leveren van medische hulpmiddelen voor de behandeling van patiënten, biedt China inmiddels ook financiële steun aan landen getroffen door de coronacrisis. Hiermee ontstaat het risico dat een mogelijk toekomstig vaccin of een behandeling voor COVID-19 door politiek getouwtrek nog steeds niet voor iedereen beschikbaar is.