26-02-2019

Wij geven niet op totdat elke patiënt een passend medicijn heeft

Op 28 februari is het zeldzame ziektendag. Ruim 2.000 Nederlanders hebben de zeldzame chronische slokdarmontsteking, eosinofiele oesofagitis. Johan van Ieperen van Dr. Falk Pharma vertelt over hun nieuwe toedieningsvorm van het medicijn tegen deze ziekte.

Patiënten met eosinofiele oesofagitis (EoE) kunnen geen gluten, melk, soja, eieren, noten en/of vis, schelp- en schaaldieren verdragen. Bij inname van deze allergenen krijgen ze een reactie van het immuunsysteem waardoor een ontsteking van de slokdarm ontstaat.

Off-label
Patiënten werden tot nu toe off-label behandeld met onder andere lokale ontstekingsremmers, die worden toegepast bij de behandeling van verschillende andere ziektebeelden. Dr Falk Pharma ontwikkelde een nieuwe, gebruiksvriendelijke formulering. Johan van Ieperen, medisch directeur van Dr. Falk Pharma: ‘Innovatie betreft niet enkel de ontwikkeling van een nieuwe werkzame stof of medicijn, maar omvat ook het optimaliseren van de toedieningsvorm’.

Niet zeldzaam
In Nederland hebben ongeveer één miljoen mensen een zeldzame ziekte. Er zijn inmiddels zo’n 6.000 zeldzame aandoeningen bekend. Daarmee zijn zeldzame ziekten eigenlijk niet zeldzaam.

#WijGevenNietOp
De belofte van Johan van Ieperen is onderdeel van de campagne #WijGevenNietOp, waarin medewerkers van geneesmiddelenbedrijven vertellen over hun toewijding bij de ontwikkeling en productie van nieuwe medicijnen tegen ziektes waarvan we vandaag de strijd nog verliezen. Lees hier het hele verhaal van Johan van Ieperen.