06-07-2021

YIM geeft college tijdens BioBusiness Summer School

YIM college Business Summer School
Hoe is het om te werken voor een geneesmiddelenbedrijf? Welke functies zijn er? Hoe leg je contact met een bedrijf? Al deze vragen kwamen aan bod tijdens een college van Young Innovators of Medicines (YIM) tijdens de BioBusiness Summer School in Amsterdam.

Tammo Vastenburg (Territory Manager bij Boehringer-Ingelheim) en Erwin Vermeulen (beleidsadviseur innovatie bij de VIG) vertelden hoe het is om te werken in de geneesmiddelensector en welke carrièremogelijkheden er zijn. Bij het college waren hoofdzakelijk PhD-kandidaten aanwezig.
De BioBusiness Summer School – op het Amsterdam Science Park - is een 5-daagse cursus voor academici die een carrièreswitch overwegen en voor jonge professionals in hun eerste sectorbaan. Verschillende experts en leiders uit de industrie vertellen over een breed scala aan onderwerpen die voor bedrijven belangrijk zijn, zoals productontwikkeling, intellectueel eigendom, business modellen en finance.

Interessante werkgever
‘Bedrijven ontwikkelen geneesmiddelen en innovatieve therapieën, brengen succesvolle producten op de markt, en verzorgen de productie en distributie van goedgekeurde geneesmiddelen’, vertelde Vermeulen. ‘Om deze complexe processen succesvol te maken zijn specialistische kennis én goede samenwerking essentieel.’ Nederland heeft op dit gebied een goede uitgangspositie. Er zijn bijna 3.000 innovatieve life science bedrijven in Nederland en de sector biedt werk aan 65.000 mensen. Door de bloeiende life sciences & health-sector zijn er veel interessante banen te vinden in Nederland.

De overstap maken
Geneesmiddelenbedrijven zijn vaak in meerdere landen gevestigd en actief op zoek naar mensen met verschillende vaardigheden, ervaringen en achtergronden. Vastenburg en Vermeulen lieten zien dat PhD-kandidaten niet beperkt zijn tot één soort functie. ‘Met name de medische functies zijn populair bij PhD-ers’, zegt Vastenburg. ‘Afhankelijk van je interesse kan je vervolgens doorgroeien naar andere ziektegebieden, of zelfs naar andere business units zoals market access. Er zijn daarnaast veel functies op internationaal niveau.’

Innovatie
Trends in geneesmiddelenontwikkeling, zoals gepersonaliseerde medicijnen, ATMP’s, digitalisering en artificial intelligence vragen in de toekomst om een nog bredere mix aan vaardigheden. ‘Innovatie is mensenwerk, en daarom is het belangrijk dat de juiste mensen ons vinden’, besluiten Vastenburg en Vermeulen. ‘We zijn dan ook blij met onze plek in het programma van de BioBusiness Summer School en de gelegenheid om te spreken voor dit publiek.’